Pieczone kotleciki cielęce w sezamowej posypce. BLW.

kotleciki cielęce w sezamowej panierce

Pulpety z cielęciny to chyba moja ulubiona forma wykorzystania tego rodzaju mięsa. Czasami gotuję też zupy na cielęcinie (m.in. pomidorowa z ryżem i kalafiorem i jarzynowa na przeziębienie), niemniej Kalina woli na obiad konkret zamiast jakiejś tam zupki. Tym razem przygotowałam kotleciki z piekarnika. Mięsko wymieszałam z marchewka, cebulą, czosnkiem i odrobinę płatków orkiszowych dla lepszej konsystencji. Całość obtoczyłam w sezamie. Aby pulpety były delikatniejsze można dać do masy jajko – ja jednak ograniczam jajka, ponieważ Kalina bardzo je lubi i chętnie zjada na kolację. 

Moje dziecko ma ostatnio fazę na maczanie jedzenia w różnych sosach. Dlatego kotlety podałam z dipem. W rondelku udusiłam kawałek cukinii i pora. Gdy warzywa były miękkie dodałam do nich passatę pomidorową. Całość zblendowałam, a następnie doprawiłam szczyptą soli himalajskiej i pieprzu kolorowego.

Pieczone kotleciki cielęce w sezamowej posypce
Drukuj przepis
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
25 min
Łączny czas
40 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
25 min
Łączny czas
40 min
Lista składników
  1. 250 g cielęciny (u mnie mięso na gulasz, można dać inny rodzaj mięsa)
  2. 1 marchewka
  3. 1/2 czerwonej cebuli
  4. 2 ząbki czosnku
  5. 3 łyżki zmiksowanych płatków orkiszowych (można dać owsiane)
  6. 2 łyżki sezamu
  7. 1/2 łyżeczki tymianku
  8. szczypta soli himalajskiej (pomiń dla dzieci poniżej roku)
  9. szczypta świeżo zmielonego pieprzu (pomiń dla dzieci poniżej roku)
  10. olej do posmarowania formy
  11. 2-3 łyżki wody
Sposób przygotowania
  1. Marchewkę myję, obieram i kroję na małe kawałki. Umieszczam dzbanku rozdrabniacza. Dokładam ząbek czosnku i cebulę. Całość rozdrabniam na bardzo drobne kawałki. Przekładam warzywa do miski.
  2. Płatki owsiane wsypuję do dzbanka i rozdrabniam. Miksuję tak długo aż powstanie mąka. Mogą pozostać większe kawałki. Przesypuję całość do miski z warzywami.
  3. Dodaję zmielone mięso cielęce (lub inne, np. z drobiowe lub wieprzowe). Zagniatam całość ręką. Gdy składniki połączą się formuję niewielkie kulki.
  4. Do miseczki wsypuję sezam i obtaczam w nim powstałe pulpeciki.
  5. Gotowe kotlety układam w naczyniu żaroodpornym posmarowanym odrobiną oleju. Do naczynia wlewam 2-3 łyżki wody - dzięki temu kotleciki nie wyschną. Nakrywam naczynie pokrywką (można przykryć folią aluminiową).
  6. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 20-25 minut. Na ostatnie 5 minut można odkryć naczynie, aby kotleciki delikatnie zrumieniły się.
  7. Podaję z pieczonymi warzywami oraz domowym ketchupem z cukinii, pora i pomidorów.
Uwagi
  1. Z podanych ilości przygotowałam porcję dla 3 osób.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
kotleciki cielęce w sezamowej panierce

kotleciki cielęce w sezamowej panierce

kotleciki cielęce w sezamowej panierce

 

kotleciki cielęce w sezamowej panierce



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *