Co zrobić z twarogiem zalegającym w lodówce? Warunek konieczny, musi to być ekspresowe śniadanie, którym najedzą się trzy osoby i jeszcze niemowle porozrzuca co nieco. Oczywiście pieczoną owsiankę, którą trzylatka prawie w całości może przygotować dzień wcześniej.

Owsianka z twarogiem, malinami i migdałami
Lista składników:
- 1/2 kostki twarogu (użyłam twarogu ze Strzałkowa)
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 1 szklanka wody
- 1 banan
- 1 czubata łyżka musu kokosowego (można pominąć lub zamienić na ulubione masło orzechowe)
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego (można pominąć)
- 100 g malin (poza sezonem mrożone)
- 2-3 łyżki migdałów (użyłam słupki, nadadzą się też płatki)
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
- Do miski wkładam twaróg, banana i mus kokosowy. Całość rozgniatam widelcem i łączę składniki.
- Do masy twarogowej dosypuję płatki i siemię lniane oraz dolewam wodę. Mieszam składniki.
- Całość przelewam do silikonowej formy. Na wierzch układam maliny oraz posypuję wiórkami kokosowymi i migdałami.
- Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę ok 30 minut w opcji góra-dół.
- Zapiekankę można przygotować dzień wcześniej. Przed podaniem wystarczy wstawić na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 100 stopni.
Uwagi:
- Można użyć mleka krowie lub roślinnego, ale według mnie twaróg to już wystarczająco dużo nabiału jak na jeden posiłek.


