Pieczona owsianka z twarogiem, malinami i migdałami. BLW.

Co zrobić z twarogiem zalegającym w lodówce? Warunek konieczny, musi to być ekspresowe śniadanie, którym najedzą się trzy osoby i jeszcze niemowle porozrzuca co nieco. Oczywiście pieczoną owsiankę, którą trzylatka prawie w całości może przygotować dzień wcześniej. 

Pieczona owsianka z twarogiem, malinami i migdałami BLW

Owsianka z twarogiem, malinami i migdałami

Lista składników:

  • 1/2 kostki twarogu (użyłam twarogu ze Strzałkowa)
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka wody 
  • 1 banan 
  • 1 czubata łyżka musu kokosowego (można pominąć lub zamienić na ulubione masło orzechowe) 
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego (można pominąć)
  • 100 g malin (poza sezonem mrożone) 
  • 2-3 łyżki migdałów (użyłam słupki, nadadzą się też płatki) 
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
  • Do miski wkładam twaróg, banana i mus kokosowy. Całość rozgniatam widelcem i łączę składniki. 
  • Do masy twarogowej dosypuję płatki i siemię lniane oraz dolewam wodę. Mieszam składniki. 
  • Całość przelewam do silikonowej formy. Na wierzch układam maliny oraz posypuję wiórkami kokosowymi i migdałami. 
  • Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę ok 30 minut w opcji góra-dół.
  • Zapiekankę można przygotować dzień wcześniej. Przed podaniem wystarczy wstawić na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 100 stopni.

Uwagi:

  • Można użyć mleka krowie lub roślinnego, ale według mnie twaróg to już wystarczająco dużo nabiału jak na jeden posiłek. 
Pieczona owsianka z twarogiem, malinami i migdałami BLW
Pieczona owsianka z twarogiem, malinami i migdałami BLW
Pieczona owsianka z twarogiem, malinami i migdałami BLW