Pieczona owsianka to nasz śniadaniowy pewnik. Kalina jest zachwycona, bo to jedna z niewielu okazji (zaraz po pieczonym naleśniku) kiedy może zjeść ciasto na śniadanie. Ciastem nazywa prawie każdy domowy wypiek. Pieczona owsianka świetnie smakuje na ciepło i zimno, więc bez problemu można przygotować ją dzień wcześniej. Po ostygnięciu robi się zwarta na tyle, że można wręcz kroić ją nożem, a już na pewno da się zabrać na drugie śniadanie poza domem.

Pieczona owsianka z kokosem, migdałami i śliwkami. BLW.
2018-07-08 20:10:24

Drukuj przepis
Lista składników
- 1 szklanka płatków (u mnie 1/2 szklanki owsianych górskich i 1/2 jęczmiennych pełnoziarnistych)
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych (niesiarkowanych)
- 400 ml mleka (u mnie 250 ml mleka krowiego i 150 ml wody)
- garść rodzynek
- 1 banan
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki karobu (można dać 1 łyżeczkę kakao lub całkowicie pominąć)
- garść migdałów w płatkach
- 6-7 śliwek
Sposób przygotowania
- Do miski wsypuję oba rodzaje płatków, wiórki kokosowe i rodzynki. Całość zalewam mlekiem, mieszam i pozostawiam do namoczenia na całą noc.
- Następnego dnia rano blenduję jajko banana, olej i karob. Powstały mus dolewam do namoczonych płatków i mieszam składniki. Przygotowaną owsiankę przekładam do formy do pieczenia. Ja używam silikonowej formy, jeżeli wykorzystujesz ceramiczną lub metalową to posmaruj ją masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.
- Śliwki przecinam na pół i wyciągam pestki. Układam owoce na wierzchu owsianki. Całość posypuję migdałami w płatkach.
- Nagrzewam piekarnik do 190 stopni. Wstawiam formę do gorącego piekarnika i piekę ok 20-25 minut w opcji góra-dół (bez termoobiegu).
Uwagi
- Z podanych ilości przygotowałam śniadanie dla 3 osób.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/