Pieczona owsianka z kokosem, migdałami i śliwkami. BLW.

Pieczona owsianka to nasz śniadaniowy pewnik. Kalina jest zachwycona, bo to jedna z niewielu okazji (zaraz po pieczonym naleśniku) kiedy może zjeść ciasto na śniadanie. Ciastem nazywa prawie każdy domowy wypiek. Pieczona owsianka świetnie smakuje na ciepło i zimno, więc bez problemu można przygotować ją dzień wcześniej. Po ostygnięciu robi się zwarta na tyle, że można wręcz kroić ją nożem, a już na pewno da się zabrać na drugie śniadanie poza domem.   

Pieczona owsianka z kokosem, migdałami i śliwkami. BLW.
Drukuj przepis
Lista składników
  1. 1 szklanka płatków (u mnie 1/2 szklanki owsianych górskich i 1/2 jęczmiennych pełnoziarnistych)
  2. 1/2 szklanki wiórków kokosowych (niesiarkowanych)
  3. 400 ml mleka (u mnie 250 ml mleka krowiego i 150 ml wody)
  4. garść rodzynek
  5. 1 banan
  6. 1 jajko
  7. 2 łyżki oleju
  8. 2 łyżeczki karobu (można dać 1 łyżeczkę kakao lub całkowicie pominąć)
  9. garść migdałów w płatkach
  10. 6-7 śliwek
Sposób przygotowania
  1. Do miski wsypuję oba rodzaje płatków, wiórki kokosowe i rodzynki. Całość zalewam mlekiem, mieszam i pozostawiam do namoczenia na całą noc.
  2. Następnego dnia rano blenduję jajko banana, olej i karob. Powstały mus dolewam do namoczonych płatków i mieszam składniki. Przygotowaną owsiankę przekładam do formy do pieczenia. Ja używam silikonowej formy, jeżeli wykorzystujesz ceramiczną lub metalową to posmaruj ją masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Śliwki przecinam na pół i wyciągam pestki. Układam owoce na wierzchu owsianki. Całość posypuję migdałami w płatkach.
  4. Nagrzewam piekarnik do 190 stopni. Wstawiam formę do gorącego piekarnika i piekę ok 20-25 minut w opcji góra-dół (bez termoobiegu).
Uwagi
  1. Z podanych ilości przygotowałam śniadanie dla 3 osób.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/

Pieczona owsianka z kokosem, migdałami i śliwkami. BLW.

Pieczona owsianka z kokosem, migdałami i śliwkami. BLW.

Pieczona owsianka z kokosem, migdałami i śliwkami. BLW.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *