Pieczona owsianka z chia i porzeczkami. BLW.

Być może masz problem z urozmaiceniem Waszych śniadań. Ze względu na fakt, że rano jesteś w biegu ograniczasz się do szybkiej kanapki lub ciągle podajesz jogurt z gotowym musli lub płatkami kukurydzianymi. Nie twierdzę, że to źle – prawdopodobnie są to zdrowe i sycące posiłki. Jednak co powiesz na małe urozmaicenie? Pieczona owsianka z chia i porzeczkami to moja nowa propozycja na urozmaicenie rodzinnego śniadania. 

Bezsprzecznie owsianka jest królową śniadań. My ją uwielbiamy. Jednak nie zawsze mam czas, aby ją przygotować. W związku z tym często przygotowuję wersję z piekarnika:

  • Przede wszystkim to oszczędność czasu, ponieważ pieczoną owsiankę można zrobić dzień wcześniej.
  • Po drugie smakuje ona dobrze na zimno i na ciepło.
  • Po trzecie niezjedzone resztki można podać z formie deseru z lodami

Koniecznie sprawdź moje inne przepisy na owsianki (klik).

pieczona owsianka z chia i owocami

Pieczona owsianka z chia i owocami

Lista składników:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki masła orzechowego 
  • 1 szklanka napoju sojowego (opcjonalnie mleka krowiego, chociaż ma obawę czy nie zwarzy się w połączeniu z kwaśnymi owocami)
  • 1 duży banan lub 2 małe
  • 1/2 szklanki porzeczek lub innych kwaśnych owoców (poza sezonem mrożone)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych 

Sposób przygotowania:

  • Zaczynam od nagrzania piekarnika. Ustawiam 190 stopni w opcji góra-dół (bez termoobiegu). 
  • W pierwszej kolejności w formie do pieczenia rozgniatam banana. Następnie łączę go z masłem orzechowym. Mieszam składniki, aż połączą się. 
  • W kolejnym kroku dosypuję płatki owsiane i nasiona chia. Zalewam to napojem sojowym i mieszam. 
  • Na wierzch układam owoce – jeśli używam zamrożonych to nie rozmrażam ich wcześniej. Na koniec całość posypuję wiórkami kokosowymi. 
  • Wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę ok 20-25 minut. 
  • Owsiankę można przygotować dzień wcześnie. Po ostygnięciu należy nakryć ją szczelną pokrywką lub folią spożywczą i przechowywać w lodówce. Następnego dnia wystarczy wstawić owsiankę do piekarnika nagrzanego do 70 stopni i poczekać ok 10-15 minut, aż podgrzeje się. Podaję z jogurtem naturalnym lub sojowym. 

Po więcej owsiankowych inspiracji zapraszam Ci do mojego filmu. Znajdziesz w nim 3 pomysły na śniadaniowy meal prep, które z pewności przypadną Ci do gustu i jeszcze bardziej urozmaicą Twój jadłospis. 

Jeśli podoba Ci się ten wpis postaw mi wirtualną kawę

buycoffee.to/gotujaca.mama 
jak zrobić pieczoną owsiankę z chia i owocami
przepis na pieczoną owsiankę z chia i porzeczkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *