Pieczona owsianka to niemalże śniadanie idealne. Robię ją zwykle w weekendy, gdy tata zajmuje się dzieckiem, a ja mam czas chwilę pomyśleć w kuchni. Przepis jest banalnie prosty – wsypujesz płatki owsiane i wszystko inne co akurat masz pod ręką. U mnie taka owsiana napakowana jest po brzegi suszonymi owocami oraz wszelkiej maści pestkami, nasionami i orzechami. Porcja energii na cały poranek gwarantowana!

Pieczona owsianka
2017-04-05 21:04:48

Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Łączny czas
30 min
Lista składników
- 1 szklanka płatków owsianych (u mnie górskie)
- 1 jabłko
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka jagód goji
- garść suszonych śliwek
- garść suszonych moreli
- garść rodzynek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/8 łyżeczki mielonych goździków
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 szklanka wody
Sposób przygotowania
- Jabłko ścieram na tarce o grubych oczkach (można drobno posiekać), a owoce suszone kroję na mniejsze kawałki. Umieszczam owoce w naczyniu żaroodpornym. Dodaję pozostałe suche składniki i przyprawy.
- Zalewam całość wodą. Aby owsianka była bardziej kremowa dodaję odrobinę jogurtu naturalnego. Mieszam wszystkie składniki. Woda powinna całkowicie przykrywać owsiankę, jeżeli jest jej za mało należy dolać więcej.
- Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Uwagi
- Na zdjęciu poza owsianką znajdują się także pieczone gruszki doprawione chili i cynamonem. Wersja pikantna oczywiście jest dla rodziców. Gruszki kroję na pół, wyciągam gniazda nasienne, doprawiam, posypuję odrobiną cukru (u mnie kokosowy) oraz skrapiam sokiem z cytryny i oliwą. Piekę razem z owsianką.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/