
Jesienna zapiekanka z kaszy jaglanej i dyni z dodatkiem gruszki, cynamonu i migdałów. Idealne śniadanie na niepogodę lub lekka i słodka kolacja.

Pieczona kasza jaglana z dynią i gruszką
Lista składników:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej (suchej, nieugotowanej)
- 1 szklanka wody (można użyć mleka krowiego lub roślinnego)
- 3/4 szklanki musu z pieczonej dyni (użyłam dyni nelson)
- 1 jajko (można pominąć lub dać 1 łyżkę mielonego siemienia lnianego)
- 1 banan
- 1 gruszka (można dać dowolne owoce)
- 1 łyżka masła orzechowego
- 2 łyżki migdałów w płatkach lub słupkach
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- olej do posmarowania formy (użyłam kokosowego nierafinowanego)
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną płuczę kilka razy w gorącej wodzie. Przekładam do garnka i zalewam podwójną ilością czystej wody (lub mleka). Gotuję pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie całą wodę i zrobi się miękka (ok 20 minut). Pozostawiam kaszę do przestudzenia bez podnoszenia pokrywki.
- Piekarnik nagrzewam do 180 stopni (opcja góra-dół, bez termoobiegu).
- Do miski wkładam mus z dyni, masło orzechowe i banana. Całość dokładnie blenduję. Następnie wbijam jajko (lub dosypuję siemię jeżeli pomijam jajko) i dokładam przestudzoną kaszę jaglaną. Mieszam wszystkie składniki.
- Formę smaruję odrobiną oleju (pomiń jeżeli używasz silikonowej formy). Przekładam masę jaglaną do formy. Na wierzchu układam kawałki gruszki. Całość posypuję cynamonem i migdałami.
- Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę ok 40 minut w opcji góra-dół.
Uwagi:
- Najlepiej wykorzystać świeżo ugotowaną kaszę. Jeżeli masz jaglankę zalegającą w lodowce to rozdrobnij ją widelcem, ale nie blenduj.
- Zapiekankę można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodowce. Przed podaniem wystarczy wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 100 stopni.
Podoba Ci się ten przepis? Postaw mi wirtualną kawę ☕️ buycoffee.to/gotujaca.mama


