Pieczone owoce to jeden z moich ulubionych deserów zimą. W połączeniu z cynamonem i pieprzem cayenne (ostre przyprawy tylko w porcji dla rodziców) świetnie wprowadzają nieco ciepła do zimowej aury. Gruszki idealnie nadają się do zapiekania, ponieważ po obróbce termicznej nadal są miękkie i soczyste. Podaję je z kremowym serkiem ricotta oraz maliną liofilizowaną. Pasują do nich także lody waniliowe i domowa granola.

Pieczona gruszka z cynamonem
2018-01-02 13:31:11

Drukuj przepis
Czas przygotowania
20 min
Lista składników
- 2 gruszki
- 1/2 łyżeczki cynamonu (najlepiej cejloński)
- 1 łyżeczka cukru kokosowego
- szczypta pieprzu cayenne (tylko w porcji dla rodziców)
- olej kokosowy do posmarowania gruszki (nierafinowany extra vergine)
- ulubione dodatki (u mnie ser ricotta i maliny liofilizowane)
Sposób przygotowania
- Gruszki myję i kroję na ćwiartki. Wycinam z nich gniazda nasienne. Układam w pojemniku żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia.
- Każdą gruszkę delikatnie smaruję olejem kokosowym, a następnie posypuję cynamonem i cukrem kokosowym. Porcję dla rodziców dodatkowo podkręcam odrobiną pieprzu cayenne.
- Umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piekę 15 minut w opcji góra i dół, a następnie 5 minut w opcji z termoobiegiem.
Uwagi
- Nie zastępuj cukru kokosowego białym lub brązowym cukrem. Możesz ewentualnie wykorzystać miód lub syrop klonowy.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
