Moja córka mogłaby rybę jeść codziennie. Sęk w tym, że jadłaby wyłącznie halibuta. Przepis na halibuta z piekarnika lub z patelni już Wam podawałam. Teraz czas na doradę. Dorada to jedna z moich ulubionych ryb. Jej mięso jest delikatne, miękkie, wilgotne i chude. Ma przyjemny smak i zapach. Przygotowuję ją z suszonymi pomidorami, ziołami, czosnkiem i sokiem z cytryny. Kalinka nie zasmakowała w doradzie jedzonej solo, niemniej gdy podzieliłam rybę na małe kawałki i wymieszałam ją z kaszą to wówczas zjadła ze smakiem. Takie fortele trzeba stosować z moim bobaskiem.

Pieczona dorada
2017-08-03 14:19:33

Drukuj przepis
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
20 min
Łączny czas
25 min
Lista składników
- 1 dorada patroszona
- 5 suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 szczypty ziół prowansalskich
Sposób przygotowania
- Suszone pomidory kroję na kawałki, a czosnek ścieram na tarce. Doradę myję i układam na papierze do pieczenia.
- Do środka ryby wkładam jeden start ząbek czosnku, pomidory, łyżkę soku z cytryny i szczyptę ziół. W skórę ryby wsmarowuję drugi starty ząbek czosnku, kolejną porcję ziół i pozostały sok z cytryny.
- Całość zawijam w dwa arkusze papieru do pieczenia. Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
