Piąty i szósty tydzień rozszerzania diety. BLW Karola.

Półtora miesiąca rozszerzania diety za nami. Po pierwszych zachwytach powoli dopada nas jedzeniowy kryzys. Karol złapał okropną infekcję i stracił apetyt. Uporczywy katar cieknący z nosa nie stwarza dobrych warunków do jedzenia. Co się u nas zmieniło:

  • Karol nadal sam nie siada, ale siedzi bardzo stabilnie w krzesełku (używamy Safety 1’st Timba). 
  • Coraz sprawniej chwyta jedzenie do rączki i celnie kieruje je do buzi. 
  • Szukamy odpowiednich pór na posiłki. Rano trudno nam się skupić na jedzeniu, ponieważ szybko musimy wyprawić siostrę do przedszkola. Obiad czasami też umyka, bo jesteśmy poza domem. Najlepiej wychodzi nam kolacja. Czasami podam podwieczorek. 
  • Karol karmiony jest piersią na żądanie. Realnie karmienia odbywają się przed i po każdej drzemce oraz wieczorem i w nocy. Rano po przebudzeniu młody nie chce mleka. 
  • Karol sztukę picia z bidonu opanował do mistrzostwa (używamy bidonu B.Box). Wodę podaję po każdym posiłku oraz 2-3 razy pomiędzy posiłkami. 

Menu na piąty tydzień rozszerzania diety

Dzień 1

Śniadanie:

  • Banan posypany amarantusem ekspandowanym. 

Obiad:

  • Zupa krem z zielonej fasolki szparagowej.

Kolacja:

  • Omlet pomidorowy (👈 klik po przepis, porcja dla Karola bez sera i pomidorków koktajlowych) i awokado. 

Dzień 2

Większość dnia byliśmy poza domem, więc nie miałam czasu i możliwości, aby przygotować i podać jakiś posiłek dla Karola. 

Kolacja

  • Jajka przepiórcze na parze, pomidor, awokado i chleb żytni.

Dzień 3

Śniadanie:

  • Budyń jaglany z mango, bananem i gruszką.

Kolacja:

  • Zielona fasolka szparagowa i pomidor.
rozszerzania diety blw

Dzień 4

Śniadanie:

  • Kasza jaglana z dynią i mango, pieczone śliwki. 

Obiad:

  • Kluseczki dyniowe i pieczony burak.

Kolacja:

  • Szakszuka, czyli jajko gotowane na twardo w sosie pomidorowym oraz świeży pomidor.

Dzień 5

Obiad:

  • Wołowina z kaszą orkiszową, kalafior i seler gotowane na parze. 

Kolacja:

  • Kukurydza, pomidor.

Dzień 6

Śniadanie:

Obiad:

  • Pieczony łosoś, warzywa na parze (fasolka szparagowa, pietruszka, ziemniak).

Kolacja: 

  • Kasza manna ugotowana na wodzie z dynią i bananem.
rozszerzania diety blw
rozszerzania diety blw

Dzień 7

Śniadanie:

Obiad:

  • Gulasz wołowy, warzywa na parze (marchewka, zielona fasolka szparagowa). 

Kolacja:

  • Kukurydza, pomidor, awokado. 

Menu na szósty tydzień rozszerzania diety

Dzień 1

  • Karola dopadło okropne przeziębienie. Katar strumieniem lał się z nosa, więc nie proponowałam nic do jedzenia. 

Dzień 2

  • Kolejny dzień chorowania, więc pominęliśmy śniadanie i obiad. 

Podwieczorek:

Kolacja:

  • Kanapka z awokado, jajecznica na maśle, pomidor, zielona fasolka szparagowa.

Dzień 3

Śniadanie:

  • Mus z dyni i banana z amarantusem ekspandowanym oraz zielone winogrona bezpestkowe.

Obiad:

  • Zupa dyniowa z zamrożonych zapasów.

Podwieczorek:

Kolacja:

  • Kanapka z awokado, pieczony kalafior i pieczony burak, świeży pomidor.
rozszerzania diety blw

Dzień 4

Śniadanie:

  • Banan posypany amarantusem ekspandowanym.

Obiad:

  • Kotlet cielęcy (miałam zamrożone zapasy) z warzywami na parze (marchewka, pietruszka, ziemniak) oraz kawałkiem wczorajszego pieczonego kalafiora.

Kolacja:

  • Awokado, pomidor, sadzone jajka przepiórcze (2 szt.).

Dzień 5

Śniadanie:

  • Kasza manna na wodzie z bananem, musem z dyni i jabłkiem. 

Obiad:

  • Zupa dyniowa z soczewicą i mlekiem kokosowym oraz makaron pełnoziarnisty. 

Kolacja:

  • Kanapka z chleba 100% orkiszowego z domowym hummusem (ciecierzyca, tahini, sok z cytryny i oliwa z oliwek), ogórek, biała papryka. 
rozszerzania diety blw

Dzień 6

Śniadanie:

  • Gofry z mąki gryczanej i kokosowej posmarowane kremem czekoladowym z dyni (proporcje na oko: pieczona dynia, masło orzechowe, mus kokosowy, kakao) oraz świeże śliwki. 

Obiad:

  • Pieczony dziki łosoś, pieczony burak, domowe frytki z ziemniaków doprawione kurkumą i wędzoną papryką. 

Kolacja:

  • Zupa dyniowa z dodatkiem pieczonej papryki i pieczonego pomidora podana z grzankami (z ciemnego chleba z pełnego przemiału) oraz plasterek awokado i świeży pomidor. 
rozszerzania diety blw
rozszerzania diety blw

Dzień 7

Śniadanie:

Obiad: 

  • Filet z indyka w sosie pomidorowym, żółta fasolka szparagowa, kasza orkiszowa. 

Kolacja: 

  • Ekspresowy omlet pomidorowy z czosnkiem niedźwiedzim – 3 jajka przepiórcze roztrzepałam i wymieszałam z łyżką passtaty pomidorowej (używam EkoWital 100% pomidorów) i łyżką mąki gryczanej. Smażyłam na suchej patelni pod przykryciem na niewielkim ogniu. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *