Liście rzodkiewki zwykle lądują w śmietniku. A szkoda, bo to świetna baza do pesto, którym można posmarować kanapkę lub wykorzystać jako sos do makaronu. Liście zawierają sporo wartości odżywczych, m.in. żelazo i witaminę C.

Pesto z liści rzodkiewki. BLW.
2018-04-26 13:08:04

Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Lista składników
- 1 pęczek liści rzodkiewki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka płatków drożdżowych nieaktywnych (można pominąć)
- 3 łyżki pestek dyni
- 3 łyżki oleju z pestek dyni (tłoczonego na zimno)
- sok z 1/3 cytryny
- sól himalajska do smaku
Sposób przygotowania
- Pestki dyni prażę na suchej patelni. Pozostawiam do ostygnięcia.
- Liście rzodkiewki dokładnie myję i osuszam. Umieszczam w kielichu blendera. Dodaję uprażone pestki, czosnek, płatki drożdżowe, sok z cytryny i olej z pestek dyni.
- Całość dokładnie blenduję. Doprawiam solą do smaku.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
