Makaron z pesto to najszybszy i najłatwiejszy obiad. Odpowiednio komponując sos można dostarczyć organizmowi wielu cennych składników. Pesto szpinakowe to przede wszystkim porcja żelaza, magnezu i wapnia. Dodatki można dobrać wg własnych preferencji. Ja postawiłam na olej konopny będący źródłem kwasów omega 3 oraz płatki drożdżowe dostarczające witamin z grupy B (niezbędne w diecie wegetariańskiej). Tak niewiele trzeba, aby stworzyć pełnowartościowy posiłek.

Pesto szpinakowe
2017-06-30 15:51:07

Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Lista składników
- 100 g szpinaku
- 1 mały ząbek czosnku
- 3 suszone pomidory odsączone z zalewy
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oleju konopnego (można dać inny tłuszcz, np. oliwę z oliwek)
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka płatków drożdżowych
Sposób przygotowania
- Pestki dyni i słonecznika prażę na suchej patelni. Szpinak myję i osuszam ręcznikiem.
- W kielichu blendera umieszczam wszystkie składniki i miksuję. Jeżeli pesto jest zbyt gęste to dolewam nieco więcej wody.
- Podaję z makaronem kukurydzianym z quinoa oraz z ugotowaną soczewicą (ulubiony dodatek mojego dziecka).
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
