Pesto szpinakowe, czyli obiad w 5 minut. BLW.

Makaron z pesto to najszybszy i najłatwiejszy obiad. Odpowiednio komponując sos można dostarczyć organizmowi wielu cennych składników. Pesto szpinakowe to przede wszystkim porcja żelaza, magnezu i wapnia. Dodatki można dobrać wg własnych preferencji. Ja postawiłam na olej konopny będący źródłem kwasów omega 3 oraz płatki drożdżowe dostarczające witamin z grupy B (niezbędne w diecie wegetariańskiej). Tak niewiele trzeba, aby stworzyć pełnowartościowy posiłek. 

Pesto szpinakowe
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas przygotowania
10 min
Lista składników
  1. 100 g szpinaku
  2. 1 mały ząbek czosnku
  3. 3 suszone pomidory odsączone z zalewy
  4. 2 łyżki pestek dyni
  5. 2 łyżki pestek słonecznika
  6. 1 łyżka soku z cytryny
  7. 2 łyżki oleju konopnego (można dać inny tłuszcz, np. oliwę z oliwek)
  8. 1 łyżka wody
  9. 1 łyżka płatków drożdżowych
Sposób przygotowania
  1. Pestki dyni i słonecznika prażę na suchej patelni. Szpinak myję i osuszam ręcznikiem.
  2. W kielichu blendera umieszczam wszystkie składniki i miksuję. Jeżeli pesto jest zbyt gęste to dolewam nieco więcej wody.
  3. Podaję z makaronem kukurydzianym z quinoa oraz z ugotowaną soczewicą (ulubiony dodatek mojego dziecka).
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
pesto szpinakowe

pesto szpinakowe



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *