Ile osób tyle przepisów na pesto z buraka. Jedno robią je z surowych buraków, drudzy dodają orzechy włoskie, a jeszcze inni podają na słodko z gruszką. W każdej wersji danie jest przepyszne. Pesto smakuje idealnie zarówno jako sos do makaronu, jak i pasta na kanapki. Ja lubię buraka na ostro z dużą ilością czosnku i soku z cytryny. Smak dodatkowo podkreśla ser solankowy, a chrupkości dodaje prażony słonecznik.
Zwykle mam w lodówce upieczonego buraka. Kalinka lubi go jako dodatek do obiadu, placków czy wypieków. Przygotowuję go zgodnie z tym przepisem tylko, że bez przypraw 👉 jak upiec buraka. Zwykle piekę 2-3 buraki na raz i przechowuję w lodówce w zamkniętym pojemniku do 4 dni. Dzięki temu mam pod ręką gotowego buraka oraz oszczędzam czas.


- 2 pieczone buraki
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego (można dać oliwę z oliwek)
- 100 g sera solankowego (u mnie bałkański z mleka owczego i koziego, ale może być feta)
- 3 łyżki pestek słonecznika
- sól himalajska i pieprz do smaku
- Buraka piekę zgodnie z przepisem podanym wyżej. 👆
- Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odlewam z garnka 2-3 łyżki wody, aby dodać je do sosu.
- W dzbanku umieszczam upieczonego buraka i 1 ząbek czosnku. Wlewam olej rzepakowy nierafinowany (z pierwszego tłoczenia) oraz soku wyciśnięty z ćwiartki cytryny. Wszystko dokładnie blenduję. Jeżeli sos jest zbyt gesty dolewam 2-3 łyżki wody, w której gotował się makaron.
- Smakuję czy pesto jest wystarczająco kwaśne i czosnkowe. W tym momencie można odłożyć porcję dla dziecka.
- Osobiście lubię wyraziste smaki, więc dokładam kolejny ząbek czosnku i dolewam pozostałą część cytryny. Doprawiam solą i pieprzem i blenduję dalej.
- Pestki słonecznika umieszczam na suchej patelni i prażę aż zaczną się rumienić. Przesypuję je do rozdrabniacza i miksuję aż powstanie posypka.
- Dodaję sos do przestudzonego makaronu. Dokładam połowę pokruszonego sera. Mieszam dokładnie.
- Przekładam makaron na talerze i posypuję pozostałą porcją sera oraz prażonymi pestkami słonecznika. Skrapiam odrobiną oleju.
- Jeżeli dziecko ma niedobory żelaza to w porcji dla malucha pomiń ser. Burak i słonecznik świetnie pomagają zwalczyć anemię.
