Pasztet warzywny z amarantusem. BLW.

Nigdy nie byłam fanką pasztetów. Wydawały mi się zbyt pracochłonne. Przygotowanie warzyw, gotowanie, pieczenie. Za dużo zachodu. Tak myślał do momentu aż wyciągnęłam z piekarnika swój pierwszy pasztet. Pokrojenie warzyw zajmuje dosłownie chwilę, a reszta robi się praktycznie sama. Pasztet warzywny to nie tylko sycący posiłek, ale także sposób na przemycenie rodzinie wielu cennych składników, które normalnie zostałyby nietknięte na talerzu.

Moim ulubionym jest pasztet warzywny z amarantusem. Dodaję do niego sos pomidorowy z czosnkiem i sporo ziół. Dzięki temu jest on niezwykle aromatyczny i pięknie pachnie podczas pieczenia. Posypka z nasion i pestek sprawia, że z wierzchu jest chrupiący, natomiast środek pozostaje miękki i wilgotny. Idealnie smakuje na ciepło i na zimno, więc można spakować go jako przekąskę na spacer, a nawet zabrać na drugie śniadanie do pracy. 

Pasztet warzywny z amarantusem
Drukuj przepis
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
1 hr 20 min
Łączny czas
1 hr 35 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
1 hr 20 min
Łączny czas
1 hr 35 min
Lista składników
  1. 6 łyżek ziaren amarantusa
  2. 1 marchewka
  3. 1 pietruszka
  4. 1 cebula
  5. 2 ząbki czosnku
  6. 1 szklanka sosu pomidorowego (np. passaty lub pomidorów z puszki)
  7. 3 łyżki czerwonej soczewicy
  8. 3 łyżki mąki owsianej (można użyć dowolnej)
  9. 1 łyżka mielonego lnu
  10. 1 jajko (użyj 2 jeżeli nie dajesz lnu)
  11. 1 łyżeczka słodkiej papryki
  12. 1 łyżeczka ulubionych ziół
  13. 3 łyżki oliwy z oliwek
  14. 1/2 szklanki wody
  15. 1 łyżeczka czarnuszki
  16. 1 łyżeczka nasion słonecznika
  17. 1 łyżeczka pestek dyni
Sposób przygotowania
  1. Amarantus gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Powinien być gotowy w ok 20 minut. Kasza wchłonie całą wodę i będzie mieć dosyć kleistą konsystencję.
  2. Marchew i pietruszkę obieram, a następnie ścieram na tarce. Cebulę i czosnek drobno siekam. Przekładam warzywa na patelnię i podsmażam je na oliwie przez 2-3 minuty. Następnie dodaję ciecierzycę, pomidory i wodę. Przykrywam patelnię i duszę przez 15 minut aż soczewica zrobi się miękka.
  3. Gdy warzywa są już gotowe dodaję do nich ugotowaną kaszę. Dokładnie mieszam i odstawiam do ostygnięcia. Następnie dodaję mąkę, len i jajko. Mieszam, aby składniki połączyły się.
  4. Przekładam do formy do pieczenia i wyrównuję powierzchnię. Posypuję wierzch czarnuszką, słonecznikiem i pestkami dyni.
  5. Piekę przez 60 minut w temperaturze 190 stopni w opcji góra-dół. Pasztet pokroić można dopiero po całkowitym ostygnięciu.
Uwagi
  1. Pasztet piekłam w silikonowej foremce. Jeżeli masz zwykłą blaszkę to koniecznie posmaruj ją tłuszczem i posyp odrobiną mąki.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
pasztet warzywny z amarantusem

pasztet warzywny z amarantusem

pasztet warzywny z amarantusem



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *