Pasztet jaglany bez mleka, jajek i glutenu. BLW.

Domowe pasztety nie goszczą u mnie zbyt często, a szkoda. To świetny sposób na zdrową i sycącą kolację z kaszą i warzywami w roli głównej. Taki pasztet nadaje się zarówno dla alergika, jak i maluszka na początku rozszerzania diety (pokrojony w kostki). Nie zawiera jajek, glutenu i mleka krowiego.

Podoba Ci się ten przepis? Postaw mi wirtualną kawę ☕️ buycoffee.to/gotujaca.mama 

Pasztet jaglany bez mleka, jajek i glutenu
Drukuj przepis
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
1 hr 30 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
1 hr 30 min
Lista składników
  1. 1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ok 1/2 sypkiej kaszy)
  2. 3 łyżki pestek dyni
  3. 3 łyżki nasion słonecznika
  4. 5 cm pora (biała część)
  5. 1 cebula
  6. 1 ząbek czosnku
  7. 1 marchewka
  8. 1 korzeń pietruszki
  9. 1/2 kopru włoskiego (fenkuła)
  10. 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  11. 1 łyżeczka suszonego tymianku
  12. 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  13. 1 liść laurowy
  14. 1/2 łyżeczki soli himalajskiej (dla dzieci powyżej roku)
  15. świeżo zmielony pieprz (dla dzieci powyżej roku)
  16. 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
  1. Kaszę płuczę kilka razy pod bieżącą wodą aż będzie miękka. Zalewam ją podwójną ilością czystej wody i gotuję pod przykryciem na niewielkim ogniu. Kasza powinna wchłonąć całą wodę. Zdejmuję garnek z palnika i bez podnoszenia pokrywki odstawiam do ostygnięcia.
  2. W tym czasie por i cebulę kroję w drobną kostkę. Umieszczam je na patelni i wraz z oliwą duszę pod przykryciem ok 10 minut.
  3. Marchewkę, pietruszkę, koper włoski i czosnek myję, obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach (czosnek na małych). Warzywa dokładam na patelnię. Dosypuję natkę pietruszki, tymianek, rozmaryn i liść laurowy. Mieszam całość i ponownie przykrywam patelnię. Duszę warzywa na małym ogniu przez 20 minut od czasu do czasu mieszając. Jeżeli warzywa puszczą dużo soku należy odparować go, aby pasztet nie był zbyt mokry.
  4. Nasiona słonecznika i pestki dyni umieszczam na suchej patelni i prażę aż zaczną się rumienić. Następnie przesypuję je do dużej miski i pozostawiam do ostygnięcia.
  5. Do miski z nasionami dodaję przestudzoną kaszę jaglaną i miękkie warzywa (bez liścia laurowego). Blenduję całość na jednolitą masę. W tym momencie można dodać sól i pieprz. Jeżeli nie chce doprawiać dla dziecka to odłuż porcję masy do upieczenia w oddzielnej formie.
  6. Powstałe ciasto przekładam do foremki - ja używam silikonowej. Jeżeli masz zwykłą blaszkę to koniecznie wyłóż ją papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem.
  7. Piekę 60 minut w temperaturze 190 stopni w opcji góra-dół (bez termoobiegu). Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawiam do całkowitego ostygnięcia, a następnie schładzam w lodówce. Ja pasztet wyjmuję z formy i kroję dopiero następnego dnia. Dzięki temu masa jaglana odpowiednio tężeje.
Uwagi
  1. Pasztet piekę w silikonowej formie o wymiarach 23×11 cm. Foremkę z wzorem kłosa kupiłam w Ikea.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
pasztet jaglany bez mleka, jajek i glutenu

pasztet jaglany bez mleka, jajek i glutenu



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *