Domowe pasztety nie goszczą u mnie zbyt często, a szkoda. To świetny sposób na zdrową i sycącą kolację z kaszą i warzywami w roli głównej. Taki pasztet nadaje się zarówno dla alergika, jak i maluszka na początku rozszerzania diety (pokrojony w kostki). Nie zawiera jajek, glutenu i mleka krowiego.
Podoba Ci się ten przepis? Postaw mi wirtualną kawę ☕️ buycoffee.to/gotujaca.mama

Pasztet jaglany bez mleka, jajek i glutenu
2017-11-09 13:28:29

Drukuj przepis
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
1 hr 30 min
Lista składników
- 1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ok 1/2 sypkiej kaszy)
- 3 łyżki pestek dyni
- 3 łyżki nasion słonecznika
- 5 cm pora (biała część)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 1/2 kopru włoskiego (fenkuła)
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 liść laurowy
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej (dla dzieci powyżej roku)
- świeżo zmielony pieprz (dla dzieci powyżej roku)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Kaszę płuczę kilka razy pod bieżącą wodą aż będzie miękka. Zalewam ją podwójną ilością czystej wody i gotuję pod przykryciem na niewielkim ogniu. Kasza powinna wchłonąć całą wodę. Zdejmuję garnek z palnika i bez podnoszenia pokrywki odstawiam do ostygnięcia.
- W tym czasie por i cebulę kroję w drobną kostkę. Umieszczam je na patelni i wraz z oliwą duszę pod przykryciem ok 10 minut.
- Marchewkę, pietruszkę, koper włoski i czosnek myję, obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach (czosnek na małych). Warzywa dokładam na patelnię. Dosypuję natkę pietruszki, tymianek, rozmaryn i liść laurowy. Mieszam całość i ponownie przykrywam patelnię. Duszę warzywa na małym ogniu przez 20 minut od czasu do czasu mieszając. Jeżeli warzywa puszczą dużo soku należy odparować go, aby pasztet nie był zbyt mokry.
- Nasiona słonecznika i pestki dyni umieszczam na suchej patelni i prażę aż zaczną się rumienić. Następnie przesypuję je do dużej miski i pozostawiam do ostygnięcia.
- Do miski z nasionami dodaję przestudzoną kaszę jaglaną i miękkie warzywa (bez liścia laurowego). Blenduję całość na jednolitą masę. W tym momencie można dodać sól i pieprz. Jeżeli nie chce doprawiać dla dziecka to odłuż porcję masy do upieczenia w oddzielnej formie.
- Powstałe ciasto przekładam do foremki - ja używam silikonowej. Jeżeli masz zwykłą blaszkę to koniecznie wyłóż ją papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem.
- Piekę 60 minut w temperaturze 190 stopni w opcji góra-dół (bez termoobiegu). Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawiam do całkowitego ostygnięcia, a następnie schładzam w lodówce. Ja pasztet wyjmuję z formy i kroję dopiero następnego dnia. Dzięki temu masa jaglana odpowiednio tężeje.
Uwagi
- Pasztet piekę w silikonowej formie o wymiarach 23×11 cm. Foremkę z wzorem kłosa kupiłam w Ikea.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
