Moje dziecko uwielbia pasty kanapkowe. Zwykle wyjada paluszkiem hummus, guacamole czy inne smarowidło, a chlebek zostawia ledwo tknięty. Pasty kanapkowe to nasz pewniak na śniadanie lub kolację. Aby urozmaicić nasze menu poza awokado i ciecierzycą staram się przygotowywać smarowidła także z innych warzyw. Moim odkryciem jest pasta z soczewicy i marchewki, która odrobinę przypomina hummus pomidorowy. Pierwotnie planowałam zrobić z niej pasztet, niemniej zabrało mi czasu.

Pasta z soczewicy i marchewki
2017-04-26 21:11:56

Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Łączny czas
30 min
Lista składników
- 1 duża marchewka lub 2 małe
- 6 łyżek czerwonej soczewicy
- 2 łyżki sezamu
- 1/2 łyżeczki ulubionych ziół, np. prowansalskich
- 1/2 łyżeczki czerwonej papryki mielonej
- 1/4 łyżeczki czarnuszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1/4 cytryny.
- woda - ilość taka, aby przykryć zawartość garnka
Sposób przygotowania
- Marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach. Umieszczam w rondelki razem z oliwą. Delikatnie podsmażam pod przykryciem przez 2-3 minut od czasu do czasu mieszając.
- Soczewicę przepłukuję pod bieżącą wodą, a następnie dosypuję do marchewki. Dodaję przyprawy i sezam. Dolewam wodę w takiej ilości, aby przykryła warzywa.
- Gotuję pod przykryciem do momentu aż soczewica i marchewka zrobią się miękkie. Jeżeli zbyt dużo wody odparuje można uzupełnić jej poziom.
- Po przestudzeniu dolewam sok z cytryny. Blenduję na gładką masę. Przekładam do miseczki, delikatnie posypuję sezamem i skrapiam oliwą z oliwek.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/