Pasta z bakłażana i słonecznika. BLW.

Bakłażan to dosyć trudne warzywo. Ma specyficzny smak i konsystencję. Nie każdemu smakuje. Często nie wiadomo w jaki sposób i z czym go podać. U nas najczęściej pojawia się w formie smarowidła na kanapki. Pasta z bakłażana z dodatkiem słonecznika to ciekawa opcja dla każdego kto szuka nietypowych smaków i urozmaicenia w diecie. Moje dzieci lubią ją tak bardzo, że w sklepie same wkładają bakłażana do koszyka. Pasta z bakłażana smakuje nam zarówno w wersji wytrawnej, jako smarowidło na kanapki podane z warzywami. Oraz w wersji słodkiej z goframi lub naleśnikami – daję wówczas więcej suszonych śliwek i mniej pomidorów. 

Sprawdź mój przepis na krem z bakłażana na słodko, który wykorzystujemy zamiast dżemu do placuszków.

Pasta z bakłażana i słonecznika

Lista składników:

  • 1 bakłażan
  • 3 łyżki słonecznika 
  • 2 łyżki pestek dyni 
  • 5 suszonych pomidorów
  • 3 suszone śliwki
  • 1 łyżka tahini
  • 50 ml oleju lub oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka soli (opcjonalnie, do posypania bakłażana)

Sposób przygotowania:

  • Zaczynam od pokrojenia bakłażana w cienie paski (ok 1 cm grubości). Następnie układam bakłażana na talerzu i posypuję go solą. Tak przygotowanego bakłażana odstawiam na ok 30 minut, aby puścił sok. Gdy na talerzu zbierze się płyn myję bakłażana pod bieżącą wodą, osuszam i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • W międzyczasie piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Gdy jest gorący wstawiam do niego wcześniej przygotowanego bakłażana. Piekę w opcji góra-dół przez ok 30 minut lub do momentu aż bakłażan zrobi się miękki (kontroluję to widelcem). 
  • Podczas gdy bakłażan się piecze ja prażę na suchej patelni słonecznik i pestki dyni. Powinny delikatnie zrumienić się z obu stron. 
  • W kielichu blendera umieszczam ostudzonego bakłażana, uprażone nasiona, tahini, suszone pomidory, suszone śliwki i oliwę. Całość blenduję aż powstanie pasta o jednolitej konsystencji. Jeśli masa jest zbyt gęsta to dolewam wodę. 

Uwagi:

  • Jeśli nie chcesz specjalnie włączać piekarnika, aby upiec jednego bakłażana to zrób to przy okazji. Ja często bakłażana piekę przy okazji przygotowania innych potraw. Upieczonego bakłażana przechowuję w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. 

Jeśli podoba Ci się ten wpis postaw mi wirtualną kawę

buycoffee.to/gotujaca.mama 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *