Bakłażan to dosyć trudne warzywo. Ma specyficzny smak i konsystencję. Nie każdemu smakuje. Często nie wiadomo w jaki sposób i z czym go podać. U nas najczęściej pojawia się w formie smarowidła na kanapki. Pasta z bakłażana z dodatkiem słonecznika to ciekawa opcja dla każdego kto szuka nietypowych smaków i urozmaicenia w diecie. Moje dzieci lubią ją tak bardzo, że w sklepie same wkładają bakłażana do koszyka. Pasta z bakłażana smakuje nam zarówno w wersji wytrawnej, jako smarowidło na kanapki podane z warzywami. Oraz w wersji słodkiej z goframi lub naleśnikami – daję wówczas więcej suszonych śliwek i mniej pomidorów.
Sprawdź mój przepis na krem z bakłażana na słodko, który wykorzystujemy zamiast dżemu do placuszków.
Pasta z bakłażana i słonecznika

Lista składników:
- 1 bakłażan
- 3 łyżki słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni
- 5 suszonych pomidorów
- 3 suszone śliwki
- 1 łyżka tahini
- 50 ml oleju lub oliwy z oliwek
- 1 łyżka soli (opcjonalnie, do posypania bakłażana)
Sposób przygotowania:
- Zaczynam od pokrojenia bakłażana w cienie paski (ok 1 cm grubości). Następnie układam bakłażana na talerzu i posypuję go solą. Tak przygotowanego bakłażana odstawiam na ok 30 minut, aby puścił sok. Gdy na talerzu zbierze się płyn myję bakłażana pod bieżącą wodą, osuszam i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- W międzyczasie piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Gdy jest gorący wstawiam do niego wcześniej przygotowanego bakłażana. Piekę w opcji góra-dół przez ok 30 minut lub do momentu aż bakłażan zrobi się miękki (kontroluję to widelcem).
- Podczas gdy bakłażan się piecze ja prażę na suchej patelni słonecznik i pestki dyni. Powinny delikatnie zrumienić się z obu stron.
- W kielichu blendera umieszczam ostudzonego bakłażana, uprażone nasiona, tahini, suszone pomidory, suszone śliwki i oliwę. Całość blenduję aż powstanie pasta o jednolitej konsystencji. Jeśli masa jest zbyt gęsta to dolewam wodę.
Uwagi:
- Jeśli nie chcesz specjalnie włączać piekarnika, aby upiec jednego bakłażana to zrób to przy okazji. Ja często bakłażana piekę przy okazji przygotowania innych potraw. Upieczonego bakłażana przechowuję w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Jeśli podoba Ci się ten wpis postaw mi wirtualną kawę
buycoffee.to/gotujaca.mama