Pasta z pieczonego bakłażana na słodko. BLW.

Bakłażan to moje nowe odkrycie. Idealnie komponuje się z pomidorami jako sos do makaronu. Sprawdza się też w formie smarowidła na kanapki. Pastę z bakłażana zwykle jadałam w wersji na ostro z czosnkiem. Postanowiłam spróbować też opcji na słodko. Dzięki suszonym śliwkom i figom oberżyna nabrała delikatnego lekko słodkiego smaku. Pyszności! Kalinka wyjadała krem prosto z miseczki. Nigdy nie zjadła tyle bakłażana na raz, a mi ledwo udało się zdjęcia zrobić. 

Pasta z pieczonego bakłażana na słodko
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Łączny czas
35 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Łączny czas
35 min
Lista składników
  1. 1 bakłażan
  2. 3 suszone śliwki
  3. 1 suszona figa
  4. sok z 1/4 cytryny
  5. 3 łyżki oliwy z oliwek
  6. 1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego (mielonego)
  7. 1 łyżka pestek dyni
  8. 1 łyżka nasion słonecznika
  9. 2-3 łyżki wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji
  10. sól morska do posypania bakłażana przed pieczeniem (niezbędna)
Sposób przygotowania
  1. Bakłażana kroję w ćwiartki i solidnie posypuję solę morską. Odstawiam na minim 30 minut, aby oberżyna puściła sok. Następnie myję bakłażana pod bieżącą wodą i wycieram ręcznikiem papierowym. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 25 minut. Bakłażan powinien zrobić się na tyle miękki, że bez problemu przebije się go widelcem. Wyciągam z piekarnika i studzę, a następnie przekładam do kielicha blendera.
  2. Na suchej patelni umieszczam pestki dyni, nasiona słonecznika i kumin rzymski. Całość prażę przez 2-3 minuty cały czas delikatnie potrząsając patelnią, aby nic nie przypaliło się. Gotowe nasiona i przyprawę przesypuję do kielicha blendera (uwaga, będą gorące).
  3. Dodaję suszone śliwki i figę. Dolewam sok z cytryny i oliwę oliwek.
  4. Miksuję wszystkie składniki. Nie blenduję na gładki krem, ponieważ lubię, gdy drobne kawałki śliwki i figi pozostają wyczuwalne. Rozrzedzam pastę odrobiną wody (opcjonalnie, 2-3 łyżki według preferencji).
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
pasta z pieczonego bakłażana



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *