Bakłażan to moje nowe odkrycie. Idealnie komponuje się z pomidorami jako sos do makaronu. Sprawdza się też w formie smarowidła na kanapki. Pastę z bakłażana zwykle jadałam w wersji na ostro z czosnkiem. Postanowiłam spróbować też opcji na słodko. Dzięki suszonym śliwkom i figom oberżyna nabrała delikatnego lekko słodkiego smaku. Pyszności! Kalinka wyjadała krem prosto z miseczki. Nigdy nie zjadła tyle bakłażana na raz, a mi ledwo udało się zdjęcia zrobić.

Pasta z pieczonego bakłażana na słodko
2017-10-27 13:52:30

Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Łączny czas
35 min
Lista składników
- 1 bakłażan
- 3 suszone śliwki
- 1 suszona figa
- sok z 1/4 cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego (mielonego)
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 2-3 łyżki wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji
- sól morska do posypania bakłażana przed pieczeniem (niezbędna)
Sposób przygotowania
- Bakłażana kroję w ćwiartki i solidnie posypuję solę morską. Odstawiam na minim 30 minut, aby oberżyna puściła sok. Następnie myję bakłażana pod bieżącą wodą i wycieram ręcznikiem papierowym. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 25 minut. Bakłażan powinien zrobić się na tyle miękki, że bez problemu przebije się go widelcem. Wyciągam z piekarnika i studzę, a następnie przekładam do kielicha blendera.
- Na suchej patelni umieszczam pestki dyni, nasiona słonecznika i kumin rzymski. Całość prażę przez 2-3 minuty cały czas delikatnie potrząsając patelnią, aby nic nie przypaliło się. Gotowe nasiona i przyprawę przesypuję do kielicha blendera (uwaga, będą gorące).
- Dodaję suszone śliwki i figę. Dolewam sok z cytryny i oliwę oliwek.
- Miksuję wszystkie składniki. Nie blenduję na gładki krem, ponieważ lubię, gdy drobne kawałki śliwki i figi pozostają wyczuwalne. Rozrzedzam pastę odrobiną wody (opcjonalnie, 2-3 łyżki według preferencji).
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
