Pasta kanapkowa ze słonecznika. BLW.

Pasta kanapkowa ze słonecznika powstała zupełnie przypadkiem. Musiałam szybko przygotować coś na kolację, a nie miałam zbyt wiele opcji. Lodówka dosłownie świeciła pustkami. W jednym z pojemników znalazłam przemielony słonecznik z produkcji mleka roślinnego. Pierwotnie masę ze słonecznika planowałam wykorzystać na ciasteczka, niemniej sytuacja wymusiła przerobienie jej na smarowidło kanapkowe. Jeszcze tylko marchewka, papryka, cebula, czosnek i gotowe. Wyszło lepiej niż się spodziewałam. 

Pasta kanapkowa ze słonecznika
Drukuj przepis
Czas przygotowania
20 min
Czas przygotowania
20 min
Lista składników
  1. 100 ml słonecznika (mniej niż pół szklanki)
  2. 1 marchewka
  3. 1 czerwona papryka
  4. 1 czerwona cebula
  5. 2 ząbki czosnku
  6. 5 łyżek oliwy z oliwek
  7. sok z 1/4 cytryny
  8. 1/4 łyżeczki ulubionych ziół
Sposób przygotowania
  1. Jeżeli nie robię mleka roślinnego to nasiona słonecznika wsypuję do kielicha blendera i miksuję. Jeśli natomiast przygotowuję mleko to zalewam pestki wodą i odstawiam na całą noc. Następnego dnia miksuję całość i przelewam przez gazę. Odciskam słonecznikową masę. Płyn wlewam do butelki, a przemielone ziarna wykorzystuję do przygotowania smarowidła na kanapki.
  2. Marchewkę ścieram na tarce, cebulę szatkuję, paprykę kroję w kostkę, a czosnek w plasterki. Wrzucam warzywa na patelnię, dodaję przyprawy i dolewam oliwę. Duszę pod przykryciem, aż zrobią się miękkie (ok 5 minut). Pozostawiam do ostygnięcia.
  3. Przekładam warzywa do miski z masą słonecznikową i wyciskam sok z cytryny. Blenduję wszystko na gładką masę.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
pasta kanapkowa ze słonecznikiem

pasta kanapkowa ze słonecznikiem

pasta kanapkowa ze słonecznikiem

pasta kanapkowa ze słonecznikiem

pasta kanapkowa ze słonecznikiem



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *