Pasta kanapkowa ze słonecznika powstała zupełnie przypadkiem. Musiałam szybko przygotować coś na kolację, a nie miałam zbyt wiele opcji. Lodówka dosłownie świeciła pustkami. W jednym z pojemników znalazłam przemielony słonecznik z produkcji mleka roślinnego. Pierwotnie masę ze słonecznika planowałam wykorzystać na ciasteczka, niemniej sytuacja wymusiła przerobienie jej na smarowidło kanapkowe. Jeszcze tylko marchewka, papryka, cebula, czosnek i gotowe. Wyszło lepiej niż się spodziewałam.

Pasta kanapkowa ze słonecznika
2017-06-02 15:03:36

Drukuj przepis
Czas przygotowania
20 min
Lista składników
- 100 ml słonecznika (mniej niż pół szklanki)
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sok z 1/4 cytryny
- 1/4 łyżeczki ulubionych ziół
Sposób przygotowania
- Jeżeli nie robię mleka roślinnego to nasiona słonecznika wsypuję do kielicha blendera i miksuję. Jeśli natomiast przygotowuję mleko to zalewam pestki wodą i odstawiam na całą noc. Następnego dnia miksuję całość i przelewam przez gazę. Odciskam słonecznikową masę. Płyn wlewam do butelki, a przemielone ziarna wykorzystuję do przygotowania smarowidła na kanapki.
- Marchewkę ścieram na tarce, cebulę szatkuję, paprykę kroję w kostkę, a czosnek w plasterki. Wrzucam warzywa na patelnię, dodaję przyprawy i dolewam oliwę. Duszę pod przykryciem, aż zrobią się miękkie (ok 5 minut). Pozostawiam do ostygnięcia.
- Przekładam warzywa do miski z masą słonecznikową i wyciskam sok z cytryny. Blenduję wszystko na gładką masę.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
