Po wielkiej fascynacji pastami kanapkowymi przyszedł czas na suchą bułę lub opcjonalnie bułę z masłem. Po skończonym trzystamym miesiącu Kalina przestała interesować się hummusem. Czasami jeszcze guacamole zostało zjedzone, o ile nie posmarowałam nim chleba zbyt mocno. O jedzeniu łyżką pasty z soczewicy już nawet przestałam myśleć. Zmiana nastąpiła kompletnie niespodziewanie, ot tak z dnia na dzien. Pastę kanapkową z bobu zrobiłam na kolację nie mając nadziei, że cokolwiek trafi do buzi. Zwłaszcza, że kilka dni wcześniej córa wzgardziła bobem. Jakie było moje zdziwienie, gdy całe smarowidło zostało spałaszowane zanim jeszcze zdążyłam usiąść wygodnie na krześle.

Pasta kanapkowa z bobu
2017-06-22 22:08:33

Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
15 min
Łączny czas
25 min
Lista składników
- 250 g bobu
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju konopnego (można dać oliwę z oliwek lub inny olej, np. lniany)
- sok z 1/4 limonki (lub cytryny)
- 1 płaska łyżeczka miodu (u dzieci poniżej roku można zastąpić daktylem)
- 1 łyżeczna płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie, można pominąć)
Sposób przygotowania
- Bób gotuję, a następnie przelewam zimną wodą i obieram z łupinek.
- Do kielich blendera wrzucam wszystkie składniki i miksuję je na gładką masę.
- Smaruję pastą świeży chleb, chociaż wg mojej córki najsmaczniejsza jest jedzona rączką prosto z miseczki.
Uwagi
- Pastę można też wykorzystać jako sos do makaronu lub dip do pieczonych warzyw.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
