Pancakes to miła odmiana dla śniadaniowej kaszy. Kalinka uwielbia kaszę, zwłaszcza jaglaną. Jest ona pewnikiem o poranku. Chcę jednak dbać o różnorodność w naszym menu i uczyć Kalinę, że kasza z owocami to nie jedyna opcja na śniadanie. Przygotowane przeze mnie naleśniczki z mąki orkiszowej są miękkie, lekkie i puszyste, a przy tym sycące. Podałam je z domową Nutellą z awokado i banana oraz musem ze świeżych owoców. Szesnastomiesięczna Kalina nie do końca rozumie jeszcze ideę jedzenia posmarowanych pancakes. Młoda krem czekoladowy wyjadała ręką i przegryzała suchym plackiem. Grunt, że smakowało, a śniadanie zniknęło w mgnieniu oka.

Pancakes z mąki orkiszowej
2017-09-06 13:57:09

Drukuj przepis
Czas przygotowania
30 min
Lista składników
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1/4 szklanki mąki amarantusowej (można dać orkiszową)
- 2 jajka
- 100 ml kefiru
- 100 ml wody
- 25 ml oleju rzepakowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Żółtka oddzielam od białek i wrzucam do osobnych misek. Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam je na sztywną pianę.
- Do drugiej miski z żółtkami dosypuję mąkę orkiszową i amarantusową. Dolewam kefir, wodę i olej. Mieszam wszystkie składniki.
- Do ciasta naleśnikowego powoli dodaję białka. Ważne jest, aby to białka dodawać do ciasta, a nie na odwrót. Przekładam je delikatnie po jednej łyżce i mieszam. Ten sposób dodawania piany sprawi, że ciasto będzie lekkie i puszyste.
- Rozgrzewam patelnię do smażenia bez tłuszczu. Gdy jest już gorąca zmniejszam moc palnika o połowę i nalewam na nią porcję ciasta. Smażę naleśniczki po 1 minucie z każdej strony (lub do momentu aż ciasto się zetnie).
- Podaję z domową Nutellą i świeżymi owocami.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/

Czy z innej mąki również można zrobić te placki?
Pewnie, że można. Spokojnie da radę gryczana (można połączyć ją z kokosową dla słodkiego smaku). Możesz też użyć zwykłej pszennej.
Dziękuję, spróbuję więc z pszennej łączonej z jaglana