Paluszki rybne z chrupiącą panierką. BLW.

Moje dziecko preferuje kuchnię roślinną. Ryby i mięso niemal za każdym razem pozostają nietknięte. Piekę, gotuję, paruję, kombinuję. Kalina mając do wyboru ciecierzycę lub mielonego wybiera to pierwsze. Nic nie pomaga. Taki typ. Aby jednak mieć czyste sumienie i z nadzieję, że może jednak córa zmieniła zdanie minimum raz w tygodniu serwuję rybę i mięso. Paluszki rybne są ciekawą opcją dla dzieci jedzących rączkami. Ryba pozostaje miękka i delikatna, ale nie rozpada się i trafia do buzi. Połowa kotlecika zniknęła z talerza i nie znalazłam jej na podłodze. Sukces!

Kalinka je z talerza Skip Hop

Paluszki rybne z chrupiącą panierką
Drukuj przepis
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
20 min
Łączny czas
35 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
20 min
Łączny czas
35 min
Lista składników
  1. 100g filetu z dorsza
  2. 1 jajko
  3. 3 łyżki mąki (u mnie kukurydziana)
  4. 1 łyżka mielonego lnu
  5. 1 łyżka tłuszczu (u mnie domowa zalewa z pomidorów suszonych)
  6. 5 łyżek amarantusa ekspandowanego
  7. 3 suszone pomidory
  8. 1 ząbek czosnku
  9. sok z 1/4 cytryny
  10. ulubione przyprawy
Sposób przygotowania
  1. Rybę rozdrabniam blenderem (jeżeli masz maszynkę to lepszą opcją będzie zmielenie). Pomidory suszone drobno siekam. Czosnek ścieram na tarce. Jajko roztrzepuję widelcem.
  2. W misce umieszczam rybę, czosnek, pomidory, 2 łyżki mąki, len, 3/4 jajka, tłuszcz, sok z cytryny i przyprawy. Mieszam składniki ręką i pozostawiam na kwadrans.
  3. Z powstałej masy formuję podłużne kotleciki. Obsypuję je 1 łyżką mąki, delikatnie moczę w pozostałym jajku i obtaczam w amarantusie.
  4. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
paluszki rybne

paluszki rybne

paluszki rybne

paluszki rybne



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *