Owsiany dutch baby, czyli naleśnik z piekarnika. BLW.

Dutch baby, czyli pieczony naleśnik to zdrowa alternatywa dla klasycznych naleśników smażonych na patelni. Do tego jest niezwykle efektowny, zwłaszcza tuż po wciągnięciu z piekarnika. W smaku przypomina nieco omlet. Do ciasta można dodać dowolne owoce i warzywa. Ja postawiłam na wiosenną odsłonę i naleśnik zapiekłam wraz z malinami i jagodami. Do tego przygotowałam mus truskawkowo-bananowy i bitą śmietanę kokosową. Śniadanie smakowało jak nigdy dotąd!

Oryginalnie dutch baby piecze się w uprzednio nagrzanej żeliwnej patelni. Ja takowej nie posiadam, więc wykorzystałam formę żaroodporną. Zamiast mąki owsianej i z soczewicy można użyć pszennej. Mleko krowie można zastąpić roślinnym – ja dałabym migdałowe lub kokosowe. 

Owsiany dutch baby, czyli naleśnik z piekarnika
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Lista składników
  1. 3 jajka
  2. 1 szklanka mleka
  3. 1 łyżeczka miodu lub innego słodziwa
  4. 2/3 szklanki mąki owsianej
  5. 1/3 szklanki mąki z soczewicy (można dać całą szklankę owsianej)
  6. garść jagód (poza sezonem mrożone)
  7. garść malin (poza sezonem mrożone)
  8. masło do posmarowania formy
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik nastawiam na 220 stopni.
  2. Do miski wbijam jajka, dosypuję obie mąki, dolewam mleko i dodaję miód. Rózgą mieszam całość aż składniki połączą się.
  3. Formę do pieczenia obficie smaruję masłem. Wylewam na nią ciasto i dokładam owoce.
  4. Gdy piekarnik jest już gorący wkładam do niego formę. Piekę 20-25 minut w opcji góra-dół (bez termoobiegu).
  5. Naleśnik podczas pieczenia bardzo mocno urośnie i zarumieni się (szczególnie na bokach). Po wyciągnięciu z piekarnika i ostudzeniu opadnie.
Uwagi
  1. Forma silikonowa nie wymaga smarowania masłem.
  2. Mąkę owsianą i z soczewicy można zamienić na inną ulubioną. Mleko krowie można zamienić na roślinne.
  3. Z podanych ilości przygotowałam 3 porcje.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *