Dutch baby, czyli pieczony naleśnik to zdrowa alternatywa dla klasycznych naleśników smażonych na patelni. Do tego jest niezwykle efektowny, zwłaszcza tuż po wciągnięciu z piekarnika. W smaku przypomina nieco omlet. Do ciasta można dodać dowolne owoce i warzywa. Ja postawiłam na wiosenną odsłonę i naleśnik zapiekłam wraz z malinami i jagodami. Do tego przygotowałam mus truskawkowo-bananowy i bitą śmietanę kokosową. Śniadanie smakowało jak nigdy dotąd!
Oryginalnie dutch baby piecze się w uprzednio nagrzanej żeliwnej patelni. Ja takowej nie posiadam, więc wykorzystałam formę żaroodporną. Zamiast mąki owsianej i z soczewicy można użyć pszennej. Mleko krowie można zastąpić roślinnym – ja dałabym migdałowe lub kokosowe.


- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka miodu lub innego słodziwa
- 2/3 szklanki mąki owsianej
- 1/3 szklanki mąki z soczewicy (można dać całą szklankę owsianej)
- garść jagód (poza sezonem mrożone)
- garść malin (poza sezonem mrożone)
- masło do posmarowania formy
- Piekarnik nastawiam na 220 stopni.
- Do miski wbijam jajka, dosypuję obie mąki, dolewam mleko i dodaję miód. Rózgą mieszam całość aż składniki połączą się.
- Formę do pieczenia obficie smaruję masłem. Wylewam na nią ciasto i dokładam owoce.
- Gdy piekarnik jest już gorący wkładam do niego formę. Piekę 20-25 minut w opcji góra-dół (bez termoobiegu).
- Naleśnik podczas pieczenia bardzo mocno urośnie i zarumieni się (szczególnie na bokach). Po wyciągnięciu z piekarnika i ostudzeniu opadnie.
- Forma silikonowa nie wymaga smarowania masłem.
- Mąkę owsianą i z soczewicy można zamienić na inną ulubioną. Mleko krowie można zamienić na roślinne.
- Z podanych ilości przygotowałam 3 porcje.
