Placki, naleśniki czy gofry pojawiają się u nas na śniadanie zwykle w weekend. Mam wówczas więcej czasu na przygotowanie smakołyków. W tygodniu zwykle gdzieś się spieszymy – a to na zajęcia do mini-przedszkola, a to na zakupy. Niedziela natomiast jest dniem bez planu i możemy pozwolić sobie na długi i leniwy poranek. Przepis na pancakes powstał z potrzeby wykorzystania kefiru, którego data ważności dobiegała już końca. Placki zniknęły szybciej niż się pojawiły – Kalina swoją porcję zjadła zanim skończyłam smażyć pozostałe. W związku z tym, że śniadania jemy na słodko to obowiązkowym dodatkiem była domowa Nutella z ciecierzycy.

Owsiane pancakes na kefirze

Lista składników:
- 2 jajka
- 1 szklanka kefiru
- 150 g (ok 1 szklanka z małą górką) mąki owsianej
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez fosforanów)
Sposób przygotowania:
- Do miski wbijam jajka oraz wlewam kefir i olej. Mieszam całość za pomocą rózgi na wolnych obrotach miksera. Gdy składniki połączą się powoli dosypuję mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Mieszam jeszcze przez chwilę.
- Rozgrzewam patelnię delikatnie posmarowaną olejem. Wykładam porcję ciasta na patelnię i smażę na średniej mocy palnika (ok 2 minuty), a następnie odwracam placek i smażę z drugiej strony (ok 1 minuty).
- Pancakes podaję z ulubionymi dodatkami – u mnie domowa Nutella z ciecierzycy i świeże owoce.
Uwagi:
- Z podanych ilości przygotowałam 9 dużych placków, co wystarczyło na śniadanie dla 3 osób.

Czy jogurt naturalny zamiast kefiru będzie ok?
Może być tylko trzeba dopasować ilość i konsystencję. Jogurty bywają gęstsze niż kefir.