Pasternak to jedno z najmniej wykorzystywanych przeze mnie warzyw. A szkoda, bo to bardzo zdrowa i smaczna alternatywa dla marchewki. Pasternak jest smaczny i pełen cennych minerałów, m.in. witaminy C i witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego). Warto wprowadzić go na stałe do codziennej diety. Pasternak można znaleźć w warzywniakach i na bazarkach.
Gofry z pasternakiem są bardzo delikatne i lekko słodkie. Podałam je z musem owocowym z banana, truskawek (mrożonych) i porzeczek (mrożonych).

Owsiane gofry z pasternakiem
2018-03-18 13:58:19

Drukuj przepis
Czas przygotowania
20 min
Lista składników
- 1 pasternak
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 jajko
- 300 ml mleka kokosowego
- 30 ml oleju
- olej do posmarowania gofrownicy
Sposób przygotowania
- Korzeń pasternaku obieram, ścieram na tarce i umieszczam w misce.
- Do miski wsypuję mąkę, wbijam jajko oraz wlewam mleko kokosowe i olej. Całość mieszam, a następnie blenduję. Należy możliwie najbardziej rozdrobnić pasternak, aby gofry nie rozpadały się podczas smażenia.
- Ciasto odstawiam na chwilę. W tym czasie smaruję gofrownicę olejem i nagrzewam ją. Jeżeli po kilku minutach ciasto zbyt mocno zgęstnieje należy dolać nieco wody lub mleka.
- Gdy płytki gofrownicy są gorące wylewam na nie porcje ciasta. Smażę gofry do momentu aż para przestanie uciekać z gofrownicy.
- Podaję z musem owocowym.
Uwagi
- Gęste mleko kokosowe z puszki (np. Real Thai) można rozrobić z wodą w proporcji 1:2.
- Z podanych ilości przygotowałam 6 gofrów.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/