Czasami nachodzi mnie ochota na comford food. Nie zwracam wówczas uwagi na preferencje Kaliny i jej taty, a posiłek przygotowuję głównie pod siebie. Oczywiście staram się, aby był zdrowy i dobrze zbilansowany, a przy tym szalenie smaczny. Od dawna chodziły za mną owoce pod kruszonką (zwane też crumble). Takie nie za słodkie, nie za kwaśne. Podane z jogurtem naturalnym. Kalina z wielką przyjemnością pomogła w przygotowaniu, a później ze smakiem zjadła wszystko poza śliwkami i morelami.

Owoce pod owsiano-orzechową kruszonką. BLW.
2018-07-29 13:29:52

Drukuj przepis
Lista składników
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 1 szklanka orzechów (użyłam mieszanki nerkowców, włoskich i laskowych)
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/3 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego)
- 10 śliwek
- 5 moreli
- 1 jabłko
- 1-2 łyżki cukru kokosowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.
- Płatki owsiane wsypuję do malaksera i rozdrabniam je. Przesypuję do miski. To samo robię z orzechami, a następnie z rodzynkami.
- Ponownie umieszczam wszystkie składniki w malakserze i dodaję olej kokosowy. Całość ponownie krótko miksuję tylko do momentu połączenia się składników.
- Śliwki i morele przecinam na pół i wyciągam pestki. Jabłko kroję w dużą kostkę.
- Owoce umieszczam w naczyniu do zapiekania. Posypuję je cukrem kokosowym i cynamonem. Całość nakrywam kruszonkę.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę ok 20-25 minut w opcji góra-dół.
- Podaję z jogurtem naturalnym. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Uwagi
- Cukier można pominąć lub zastąpić innym słodziwem. Ja miałam bardzo kwaśne śliwki, dlatego go użyłam.
- Z podanych ilości przygotowałam porcję dla 3 osób, a resztki zostały na deser.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
