Orzechowa owsiana z prażonymi jabłkami i bananem. BLW.

Moja córka długo nie mogła przekonać się do owsianki. Podając płatki owsiane na śniadanie zawsze musiałam mieć jakąś alternatywę dla Kaliny. Aż tu nagle pewnego dnia młoda wciągnęła całą miskę. Jak się okazuje dzieci potrzebują czasu, aby przekonać się do nowych smaków. Konsekwentne podawanie nieakceptowanych produktów sprawia, że maluch oswaja się z nimi i wreszcie próbuje. Ważne tylko, aby danie zaserwowane było w sposób atrakcyjny i różnorodny (owsianka na wodzie smakuje inaczej niż owsianka na mleku krowim czy kokosowym). Pomaga też angażowanie dziecka w proces przygotowania potrawy (oczywiście dotyczy to starszych dzieci, Kalinka w ten sposób spróbowała surowej marchewki) oraz smakowanie jedzenia z talerzy rodziców. 

Orzechowa owsiana z prażonymi jabłkami i bananem
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
10 min
Łączny czas
20 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
10 min
Łączny czas
20 min
Składniki na owsiankę
  1. 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  2. 1 łyżeczka nasion siemienia lnianego
  3. 1 łyżka masła orzechowego
  4. 1 łyżka płatków kokosowych (użyłam płatków Symbio, można pominąć lub podmienić na wiórki kokosowe, chociaż wiórki są bardziej słodkie)
  5. 1 szklanka wody (można dać mleko krowie lub roślinne, np. migdałowe)
  6. szczypta soli himalajskiej (można pominąć dla dzieci poniżej roku)
Składniki na prażone jabłka i banany
  1. 1 jabłko
  2. 1 banan
  3. 1 łyżka cukru kokosowego (można zastąpić innym słodzikiem, np. syropem klonowym, cukier jednak sprawi, że owoce odrobinę skarmelizują się)
  4. 1 łyżeczka masła (przed roztopieniem, można zastąpić olejem kokosowym)
  5. 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego (przed roztopieniem)
  6. szczypta cynamonu
Sposób przygotowania
  1. Płatki owsiane wsypuję do rondelka i zalewam ciepłą wodą. Płuczę 2-3 razy, aby woda była czysta. Zalewam szklanką czystej wody, dorzucam płatki kokosowe i siemię lniane, doprawiam szczyptą soli i doprowadzam do wrzenia. Zmniejszam moc palnika i gotuję pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż płatki zrobią się miękkie. Zdejmuję z palnika, dokładam masło orzechowe i dokładnie mieszam. Przykrywam garnek i pozostawiam do ostygnięcia.
  2. Jabłko kroję w kostkę, a banana w plasterki. Na patelni rozpuszczam masło i olej kokosowy. Wrzucam na nią owoce. Posypuję cukrem kokosowym i cynamonem. Smażę owoce kilka minut na połowie mocy palnika. Cukier powinien rozpuścić się i oblepić owoce. Zdejmuję z palnika, gdy jabłka zrobią się miękkie.
  3. Do miseczki wkładam porcję owsianki. Na wierzch wykładam prażone jabłka i banany.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
orzechowa owsianka

orzechowa owsianka



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *