Orkiszowe kulki mocy. BLW.

Gotowane zboża są niezwykle ważne w diecie malucha. Jak przygotować dziecku kaszę, aby zjadło ją ze smakiem? Najłatwiej oczywiście podać ją na śniadanie lub obiad. U nas najlepiej sprawdza się gryczana na słodko z jabłkami i rodzynkami. Kasza orkiszowa ma dużo mniejsze ziarno i nie lepi się zbyt dobrze do małych paluszków. Dlatego wolę wykorzystać ją jako bazę do wypieków. Tak powstały orkiszowe kulki mocy. Idealnie sprawdzają się jako sycąca przekąska poza domem.  

Orkiszowe kulki mocy
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
35 min
Łączny czas
45 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
35 min
Łączny czas
45 min
Lista składników
  1. 1 filiżanka ugotowanej kaszy orkiszowej
  2. 1 jajko
  3. 1 łyżka oleju kokosowego (przed rozpuszczeniem)
  4. 1 łyżka mielonego lnu
  5. 1 czubata łyżka mąki owsianej
  6. 1 czubata łyżka mąki amarantusowej
  7. 1 łyżeczka czarnuszki
  8. 3 suszone morele
  9. 3 suszone śliwki
  10. 10 rodzynek
Sposób przygotowania
  1. Kaszę płuczę i gotuję do miękkości zgodnie z przepisem na opakowaniu (ok 20 minut). Można wykorzystać kaszę pozostałą ze śniadania lub obiadu.
  2. Suszone owoce siekam na drobne kawałki. Olej rozpuszczam w rondelku.
  3. Wszystkie składniki umieszczam w misce i mieszam dokładnie. Ciasto będzie kleić się do rąk.
  4. Z powstałej masy formuję niewielkie kuleczki i układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w temperaturze 180 stopni przez 15 minut (opcja góra - dół).
Uwagi
  1. Ze względu na dużą zawartość suszonych owoców nie dodaję do ciasta cukru. Jeżeli Twoje dziecko preferuje słodsze wypieki dodaj miód (dla dzieci powyżej roku) lub syrop klonowy.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
 orkiszowe kulki mocy

orkiszowe kulki mocy

orkiszowe kulki mocy

orkiszowe kulki mocy



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *