Orkiszowa focaccia z oliwkami i pomidorami. BLW.

Niby oczywista oczywistość. Niby przepis na focaccię to nie rocket science. Przepis jakich w internecie jest na pęczki. Jednak wiem, że o takich prostych daniach najczęściej zapomina się. Ja też nie piekłam jejod wieków. Dlatego proszę bardzo – oto ona – focaccia z pomidorkami i oliwkami. Przepis bazowy można dowolnie modyfikować o dodatki dostępne w lodówce. 

Focaccia na mące orkiszowej

Lista składników:

  • 250 g mąki orkiszowej jasnej typ 650
  • 150 ml ciepłej (nie gorącej) wody
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek 
  • 1/2 opakowania suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 5-6 oliwek zielonych 
  • 5-6 pomidorków koktajlowych

Sposób przygotowania:

  • Do miski wsypuję mąkę, drożdże, sól, cukier i zioła. Mieszam suche składniki. Dolewam ciepłą wodę i 2 łyżki oliwy. Mieszam ciasto i krótko zagniatam. Formuję kulkę i smaruję ją dodatkową łyżką oliwy. Pozostawiam do lekkiego wyrośnięcia na ok 30 minut. 
  • Formę do pieczenia (używam ceramicznej) smaruję łyżką oliwy – ważne, aby posmarować dno i boki. Wykładam do formy ciasto i delikatnie rozciągam je po całej powierzchni formy. Pozostawiam do ponownego wyrośnięcia. Ciasto można zostawić na blacie na ok godzinę lub schować do lodówki na 3-4 godziny, będzie wyrastać dużo wolniej, ale fermentacja w niskiej temperaturze dobrze wpływa na smak. W tej zimnej ciasto należy wyciągnąć z lodówki w momencie rozpoczęcia nagrzewania piekarnika. 
  • Nagrzewam piekarnik do 200 stopni. W międzyczasie w wyrośniętym cieście na całej jego powierzchni robię palcami lekkie zagłębienia. Wciskam w nie połówki pomidorków i oliwek oraz wlewam 2 łyżki oliwy.
  • Wstawiam ciasto do gorącego piekarnika. Piekę ok 30 minut w opcji góra-dół (bez termoobiegu). Focaccia powinna zarumienić się. Studzę na kratce. 

Uwagi:

  • Mąkę orkiszową można zamienić na dowolną inną mąkę pszenną, np. na 550 luksusową.
  • Jako dodatek można użyć dowolnych ulubionych składników, np. rozmaryn, kapary, suszone pomidory czy sól gruboziarnista (opcja nie dla dzieci). 
  • Do wypieku focacci możesz użyć dowolnego rodzaju formy. Im większa tym ciasto będzie cieńsze i bardziej chrupiące. Wybierając bardzo dużą formę czas pieczenia będzie kilka minut krótszy. 
ebook z przepisami dla dzieci

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *