Niby oczywista oczywistość. Niby przepis na focaccię to nie rocket science. Przepis jakich w internecie jest na pęczki. Jednak wiem, że o takich prostych daniach najczęściej zapomina się. Ja też nie piekłam jejod wieków. Dlatego proszę bardzo – oto ona – focaccia z pomidorkami i oliwkami. Przepis bazowy można dowolnie modyfikować o dodatki dostępne w lodówce.

Focaccia na mące orkiszowej
Lista składników:
- 250 g mąki orkiszowej jasnej typ 650
- 150 ml ciepłej (nie gorącej) wody
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
- 1/2 opakowania suszonych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 5-6 oliwek zielonych
- 5-6 pomidorków koktajlowych
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypuję mąkę, drożdże, sól, cukier i zioła. Mieszam suche składniki. Dolewam ciepłą wodę i 2 łyżki oliwy. Mieszam ciasto i krótko zagniatam. Formuję kulkę i smaruję ją dodatkową łyżką oliwy. Pozostawiam do lekkiego wyrośnięcia na ok 30 minut.
- Formę do pieczenia (używam ceramicznej) smaruję łyżką oliwy – ważne, aby posmarować dno i boki. Wykładam do formy ciasto i delikatnie rozciągam je po całej powierzchni formy. Pozostawiam do ponownego wyrośnięcia. Ciasto można zostawić na blacie na ok godzinę lub schować do lodówki na 3-4 godziny, będzie wyrastać dużo wolniej, ale fermentacja w niskiej temperaturze dobrze wpływa na smak. W tej zimnej ciasto należy wyciągnąć z lodówki w momencie rozpoczęcia nagrzewania piekarnika.
- Nagrzewam piekarnik do 200 stopni. W międzyczasie w wyrośniętym cieście na całej jego powierzchni robię palcami lekkie zagłębienia. Wciskam w nie połówki pomidorków i oliwek oraz wlewam 2 łyżki oliwy.
- Wstawiam ciasto do gorącego piekarnika. Piekę ok 30 minut w opcji góra-dół (bez termoobiegu). Focaccia powinna zarumienić się. Studzę na kratce.
Uwagi:
- Mąkę orkiszową można zamienić na dowolną inną mąkę pszenną, np. na 550 luksusową.
- Jako dodatek można użyć dowolnych ulubionych składników, np. rozmaryn, kapary, suszone pomidory czy sól gruboziarnista (opcja nie dla dzieci).
- Do wypieku focacci możesz użyć dowolnego rodzaju formy. Im większa tym ciasto będzie cieńsze i bardziej chrupiące. Wybierając bardzo dużą formę czas pieczenia będzie kilka minut krótszy.



