Omlet ze szparagami, cukinią i jabłkiem. BLW.

Ten omlet to połączenie dosyć specyficznych składników. Spotkały się w nim oczekiwania całej rodziny. Ja chciałam szparagi, Karol uwielbia cukinię, a Kalina dostała jabłko. Wyszło zaskakująco smacznie i każdy zjadł to na co miał ochotę. 

Omlet ze szparagami, cukinią i jabłkiem

Lista składników: 

  • 4 jajka 
  • 6 szparagów
  • 10 plasterków cukinii 
  • 1/2 jabłka 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki ulubionych przypraw (używam mieszanki suszonych pomidorów, czosnku i bazylii) 
  • szczypta soli (pomiń jeśli podajesz omlet niemowlakowi)
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania: 

  • Patelnię smaruję kilkoma kroplami oliwy. Układam na nią plasterki cukinii i smażę na średniej mocy palnika przez 30 sekund z każdej strony. 
  • Ponownie smaruję patelnię oliwą i wrzucam szparagi. Podsmażam je przez ok minutę, aż lekko zmiękną (powinny zostać chrupiące). 
  • Na sam koniec wkładam na patelnię jabłka pokrojone w kostkę. Smażę przez minutę. 
  • Do miski wbijam jajka i wsypuję przyprawy. Roztrzepuję aż składniki połączą się. 
  • Patelnię bardzo dokładnie smaruję oliwą, także boki. Wylewam na patelnię jajka, a następnie dodaję podsmażone szparagi, cukinię i jabłka. Smażę omlet pod przykryciem na średniej mocy palnika przez ok 10 minut. Nie odwracam, jajka powinny bez problemu ściąć się. Należy tylko uważać, aby nie ustawić zbyt dużej mocy, bo spód omletu może przypalić się. 

Podoba Ci się ten przepis? Postaw mi wirtualną kawę ☕️ buycoffee.to/gotujaca.mama 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *