Uwielbiam omlet twarogowy. Jest sycący, a jednocześnie bardzo lekki i delikatny. Z różnych względów staram się jednak ograniczyć ilość spożywanego nabiału. W jaki sposób zrobić omlet twarogowy bez twarogu? Czy to jest w ogóle możliwe? Otóż okazuje się, że tak! Twaróg można przecież zamienić na tofu. W wyniku tej drobnej zmiany powstał nowy przepis na omlet z tofu i borówkami. Jest równie smaczny, a przy tym pozbawiony nabiału. Wręcz idealny dla dzieci uczulonych na białko mleka krowiego oraz osób starających się ograniczać nabiał.

Omlet z tofu i borówkami
Lista składników:
- 3 jajka
- 1 kostka tofu (naturalne)
- 4-5 łyżek mąki
- 60 ml napoju sojowego
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka oleju
- olej do posmarowania patelni
- garść borówek
Sposób przygotowania:
- Przygotowanie omletu zaczynam od oddzielenia białek od żółtek. Umieszczam je w dwóch różnych miskach. Za pomocą miksera białka ubijam na sztywną pianę.
- Do miski z białkami dodaję pokruszone tofu oraz wlewam napój sojowy, olej i sok wyciśnięty z cytryny. Blenduję składniki aż powstanie jednolita masa.
- W kolejnym kroku zmniejszam prędkość miksera do minimum. Cały czas mieszając białka dokładam po jednej łyżce masy tofu. Gdy użyję całą dosypuję po jednej łyżce mąki i cały czas delikatnie mieszam.
- W międzyczasie rozgrzewam patelnię z powłoką nieprzywierającą. Gdy jest gorąca zmniejszam moc palnika o połowę i smaruję ją olejem (dno i boki) za pomocą silikonowego pędzelka.
- Wylewam ciasto na patelnię. Dorzucam borówki i całość nakrywam pokrywką. Smażę omlet na połowie mocy palnika pod przykryciem przez ok 8-9 minut. W międzyczasie sprawdzam czy nic się nie przypala. Po upływie 9 minut delikatnie zsuwam omlet na pokrywkę i odwracam na drugą stronę smażę kolejne 2 minut.
- Gotowy omlet przekładam na talerz i serwuję z ulubionymi dodatkami, np. masłem orzechowym.
Pracę w kuchni ułatwiam sobie używając miksera planetarnego Kitchen Aid.

Jeśli podoba Ci się ten wpis postaw mi wirtualną kawę
buycoffee.to/gotujaca.mama

