Omlet z twarogiem i sezonowymi owocami to pomysł na szybkie i sycące śniadanie dla dzieci i dorosłych.

Omlet z twarogiem i owocami
Lista składników:
- 3 jajka
- 1 kostka twarogu (200 g, użyłam śmietankowego ze Strzałkowa)
- 5 dużych łyżek mąki (użyłam orkiszowej jasnej)
- ok 50-70 ml wody
- 2 morele
- olej do posmarowania patelni
Sposób przygotowania:
- Do miski od miksera wbijam jajka. Ubijam je rózgą na wysokich obrotach aż powstanie piana (nie będzie sztywna jak z samych białek). Zmniejszam moc miksera i cały czas mieszając dodaję małe porcje twarogu.
- Następnie dolewam 50 ml wody i dosypuję mąkę. Ciasto podczas dodawania kolejnych składników opadnie. Jeśli jest zbyt gęste można dolać jeszcze 10-20 ml wody.
- W międzyczasie rozgrzewam patelnię. Gdy jest gorąca za pomocą silikonowego pędzelka smaruję ją odrobiną oleju (spód i boki). Zmniejszam moc palnika o połowę.
- Wylewam ciasto na patelnię, wyrównuję powierzchnię i układam na nim kawałki moreli. Nakrywam patelnię pokrywką i smażę na średniej mocy przez ok 8-10 minut (trzeba kontrolować czy nic się nie przypala). Dzięki przykryciu omlet powinien ściąć się całkowicie – w razie potrzeby po 10 minutach zsuwam omlet na talerz i szybkim ruchem odwracam go na drugą stronę smażąc dodatkową minutę.
Podoba Ci się ten przepis? Postaw mi wirtualną kawę ☕️ buycoffee.to/gotujaca.mama