Omlet twarogowy z morelami. BLW.

Omlet z twarogiem i sezonowymi owocami to pomysł na szybkie i sycące śniadanie dla dzieci i dorosłych. 

omlet twarogowy z morelami

Omlet z twarogiem i owocami

Lista składników:

  • 3 jajka
  • 1 kostka twarogu (200 g, użyłam śmietankowego ze Strzałkowa)
  • 5 dużych łyżek mąki (użyłam orkiszowej jasnej)
  • ok 50-70 ml wody
  • 2 morele 
  • olej do posmarowania patelni 

Sposób przygotowania:

  • Do miski od miksera wbijam jajka. Ubijam je rózgą na wysokich obrotach aż powstanie piana (nie będzie sztywna jak z samych białek). Zmniejszam moc miksera i cały czas mieszając dodaję małe porcje twarogu.
  • Następnie dolewam 50 ml wody i dosypuję mąkę. Ciasto podczas dodawania kolejnych składników opadnie. Jeśli jest zbyt gęste można dolać jeszcze 10-20 ml wody. 
  • W międzyczasie rozgrzewam patelnię. Gdy jest gorąca za pomocą silikonowego pędzelka smaruję ją odrobiną oleju (spód i boki). Zmniejszam moc palnika o połowę. 
  • Wylewam ciasto na patelnię, wyrównuję powierzchnię i układam na nim kawałki moreli. Nakrywam patelnię pokrywką i smażę na średniej mocy przez ok 8-10 minut (trzeba kontrolować czy nic się nie przypala). Dzięki przykryciu omlet powinien ściąć się całkowicie – w razie potrzeby po 10 minutach zsuwam omlet na talerz i szybkim ruchem odwracam go na drugą stronę smażąc dodatkową minutę. 

Podoba Ci się ten przepis? Postaw mi wirtualną kawę ☕️ buycoffee.to/gotujaca.mama