Omlet podwójnie pomidorowy z serem. BLW.

Od początku rozszerzania diety próbuję przekonać Kalinę do omletów. Jedyny jaki udało nam się wprowadzić na stałe do menu to szpinakowy z owocami. Niestety żaden wytrawny nie przypadł jej do gustu. My z tatą natomiast bardzo lubimy i często jemy omlet pomidorowy w różnych wariantach. 

Omlet podwójnie pomidorowy z serem blw

Omlet podwójnie pomidorowy z serem

Lista składników:

  • 2 jajka
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • 10 pomidorków koktajlowych 
  • 60 g mąki pszennej
  • 1/2 kostki sera solankowego (może być feta, ja użyłam bałkańskiego z mleka owczego)
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 
  • 1 łyżeczka oleju 

Sposób przygotowania:

  • Jajka wbijam do miski i ubijam mikserem na wysokich obrotach aż powstanie piana. 
  • Zmniejszam moc miksera i dodaję passatę i przyprawy. Mieszam dalej aż składniki połączą się. Następnie małymi porcjami dodaję mąkę i mieszam dalej. 
  • W międzyczasie ser kruszę na kawałki, a pomidorki kroję na pół. 
  • Patelnię smaruję olejem i rozgrzewam. Gdy jest już gorąca zmniejszam moc palnika i wylewam na nią jajka. Dodaję pomidorki i całość posypuję serem.
  • Nakrywam patelnię pokrywką i smażę omlet przez ok 10-12 minut (lub do momentu aż jajka zetną się). Nie należy obracać omletu na drugą stronę. Gotowy omlet zsuwam na talerz. Dobrze smakuje na ciepło lub na zimno. 
Omlet podwójnie pomidorowy z serem blw