Od początku rozszerzania diety próbuję przekonać Kalinę do omletów. Jedyny jaki udało nam się wprowadzić na stałe do menu to szpinakowy z owocami. Niestety żaden wytrawny nie przypadł jej do gustu. My z tatą natomiast bardzo lubimy i często jemy omlet pomidorowy w różnych wariantach.

Omlet podwójnie pomidorowy z serem
Lista składników:
- 2 jajka
- 100 ml passaty pomidorowej
- 10 pomidorków koktajlowych
- 60 g mąki pszennej
- 1/2 kostki sera solankowego (może być feta, ja użyłam bałkańskiego z mleka owczego)
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oleju
Sposób przygotowania:
- Jajka wbijam do miski i ubijam mikserem na wysokich obrotach aż powstanie piana.
- Zmniejszam moc miksera i dodaję passatę i przyprawy. Mieszam dalej aż składniki połączą się. Następnie małymi porcjami dodaję mąkę i mieszam dalej.
- W międzyczasie ser kruszę na kawałki, a pomidorki kroję na pół.
- Patelnię smaruję olejem i rozgrzewam. Gdy jest już gorąca zmniejszam moc palnika i wylewam na nią jajka. Dodaję pomidorki i całość posypuję serem.
- Nakrywam patelnię pokrywką i smażę omlet przez ok 10-12 minut (lub do momentu aż jajka zetną się). Nie należy obracać omletu na drugą stronę. Gotowy omlet zsuwam na talerz. Dobrze smakuje na ciepło lub na zimno.
