Omlet to zawsze dobry pomysł na śniadanie lub kolację. To zdrowe i pożywne danie, które przygotowuje się dosłownie w kilka minut. Dodatkowo można napakować go masą składników, które dodatkowo podnoszą gęstość odżywczą.

Omlet czekoladowy z pomidorami i migdałami
Lista składników:
- 3 jajka
- 3/4 łyżki kakao
- 2 łyżki migdałów w płatkach
- 3 łyżki passaty pomidorowej
- 3 łyżki mąki (można użyć dowolnej mąki
- 1-2 łyżki wody lub mleka
- 1 łyżeczka oleju + olej do posmarowania patelni
Sposób przygotowania:
- W misce umieszczam wszystkie składniki: jajka, kakao, migdały, passatę i olej. Za pomocą rózgi mieszam wszystkie składniki. W razie potrzeby dolewam 1-2 łyżki wody – ciasto nie może być zbyt gęste.
- Rozgrzewam patelnię z powłoką nieprzywierającą. Gdy jest gorąca zmniejszam moc palnika o połowę. Patelnia nie może być zbyt ciepła, bo omlet przypali się. Patelnię można posmarować delikatną warstwą oleju, aby placek nie przykleił się.
- Wylewam ciasto na patelnię i nakrywam ją pokrywką. Smażę pod przykryciem na średniej mocy palnika przez ok 7-8 minut. Po tym czasie sprawdzam czy omlet jest w całości ścięty. W razie potrzeby zsuwam go na talerz lub pokrywkę i przewracam na drugą stronę. Smażę kolejną minutę.
Podoba Ci się ten przepis? Postaw mi wirtualną kawę ☕️ buycoffee.to/gotujaca.mama
