Omlet czekoladowy z pomidorami i migdałami. BLW.

Omlet to zawsze dobry pomysł na śniadanie lub kolację. To zdrowe i pożywne danie, które przygotowuje się dosłownie w kilka minut. Dodatkowo można napakować go masą składników, które dodatkowo podnoszą gęstość odżywczą. 

omlet czekoladowy z pomidorami

Omlet czekoladowy z pomidorami i migdałami

Lista składników:

  • 3 jajka
  • 3/4 łyżki kakao
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • 3 łyżki passaty pomidorowej
  • 3 łyżki mąki (można użyć dowolnej mąki
  • 1-2 łyżki wody lub mleka 
  • 1 łyżeczka oleju + olej do posmarowania patelni 

Sposób przygotowania: 

  • W misce umieszczam wszystkie składniki: jajka, kakao, migdały, passatę i olej. Za pomocą rózgi mieszam wszystkie składniki. W razie potrzeby dolewam 1-2 łyżki wody – ciasto nie może być zbyt gęste. 
  • Rozgrzewam patelnię z powłoką nieprzywierającą. Gdy jest gorąca zmniejszam moc palnika o połowę. Patelnia nie może być zbyt ciepła, bo omlet przypali się. Patelnię można posmarować delikatną warstwą oleju, aby placek nie przykleił się. 
  • Wylewam ciasto na patelnię i nakrywam ją pokrywką. Smażę pod przykryciem na średniej mocy palnika przez ok 7-8 minut. Po tym czasie sprawdzam czy omlet jest w całości ścięty. W razie potrzeby zsuwam go na talerz lub pokrywkę i przewracam na drugą stronę. Smażę kolejną minutę. 

Podoba Ci się ten przepis? Postaw mi wirtualną kawę ☕️ buycoffee.to/gotujaca.mama 

omlet czekoladowy z pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *