Naleśniki jarmużowe z malinami. BLW.

Jarmuż to takie warzywo, które ma niesamowicie dużo cennych właściwości,  ale jednocześnie trudno jest je zjeść. Ktoś z Was przeżuł więcej niż maleńki kawałek? No właśnie. Jarmuż świetnie pasuje jako baza do zielonych koktajli, ale jak często je pijecie? U nas 2-3 razy w tygodniu to maksymalna ilości, później pojawia się rutyna i Kalina zaczyna domagać się różnorodności. W zupie i sosach niestety nie przechodzi. Muffinek z jarmużem jeszcze nie probowałam, niemniej ten rodzaj wypieku zarezerwowany jest dla marchewki i buraka.

To może naleśniki? Tak! Naleśniki jarmużowe, zaraz po szpinakowych to nasz absolutny hit. Mają piękny zielony kolor. Są miękkie i delikatne. Posmarowałam je serkiem mascarpone zmiksowanym z malinami, niemniej równie dobrze sprawdzi się dżem, masło orzechowe czy syrop klonowy. Świetnie smakują też jedzone bez dodatków. 

Naleśniki jarmużowe z malinami
Drukuj przepis
Lista składników
  1. 1 liść jarmużu lub garść pociętych liści (patrz ilość na zdjęciu)
  2. 1 jajko
  3. 1/2 szklanki mleka
  4. 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 750)
  5. 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  6. 1 łyżka oleju + do smażenia
  7. serek mascarpone i maliny
Sposób przygotowania
  1. Jarmuż myję, osuszamy i pozbawiam twardych łodyg. Umieszczam liście w misce.
  2. Wbijam jajko i dolewam mleko. Całość dokładnie blenduję. Należy tak długo miksować aż jarmuż rozdrobni się. W przeciwnym wypadku naleśniki będą się rozpadać podczas smażenia.
  3. Dosypuję mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dolewam olej. Za pomocą rózgi mieszam wszystkie składniki powoli dolewając po jednej łyżce wody. Ciasto powinno być lejące, ale nie wodniste.
  4. Patelnię z powłoką nieprzywierającą smaruję odrobiną oleju (najlepsza jest patelnia dedykowana do naleśników). Tłuszcz rozprowadzam równomiernie za pomocą pędzelka - patelnia powinna być tylko muśnięta olejem.
  5. Rozgrzewam patelnię - gdy jest już gorąca wylewam na nią ciasto i rozprowadzam je po całej powierzchni patelni. Smażę naleśnika na 3/4 mocy palnika (7 na płycie indukcyjnej) do momentu aż bez problemu będą przesuwać się na patelni (nie odklejam za pomocą łopatki). Delikatnie odwracam naleśnika na drugą stronę i smażę jeszcze przez chwilę.
  6. Zdejmuję naleśnika z patelni i pozostawiam do ostygnięcia. Patelnię ponownie smaruję kilkoma kroplami oleju i wylewam ciasto.
  7. Gotowe naleśniki smaruję serkiem mascarpone zmiksowanym z malinami.
Uwagi
  1. Z podanych ilości wychodzi 4-5 naleśników.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
Naleśniki jarmużowe

Naleśniki jarmużowe

Naleśniki jarmużowe

Naleśniki jarmużowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *