Gofry to moja słabość. Uwielbiam je w każdej wersji. Kalinka nie jest aż taką fanką gofrów, niemniej uwielbia proces ich przygotowania. W gofrach najlepsze jest to, że można przygotować je praktycznie ze wszystkiego. Sprawdzi się dowolny owoc, warzywo, a nawet różne rodzaje mąki. Bez mleka, z mlekiem, bez jajek lub z jajkami. Gofry zawsze się udają. Tym razem umieściłam w nich startą marchewkę i mąki bezglutenowe. To chyba najlepsze gofry, jakie kiedykolwiek zrobiłam. Są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Ani za twarde, ani za miękkie. No po prostu idealne!
Korzystam z gofrownicy Dezal model 301.5.
Marchewkowe gofry bez glutenu
2017-10-06 14:24:03
Drukuj przepis
Czas przygotowania
30 min
Lista składników
- 1 marchewka średniej wielkości
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki jaglanej
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 szklanka mleka krowiego (u mnie ekologiczne Piątnica, można dać mleko roślinne, np. jaglane, niemniej wówczas gofry mogą nie być aż tak miękkie)
- 1/2 szklanki wody (lub nieco więcej w zależności od gęstości ciasta)
- 1/2 szklanki oleju (u mnie rzepakowy)
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- olej kokosowy do posmarowania gofrownicy
Sposób przygotowania
- Marchewkę ścieram na tarce o drobnych oczkach.
- Do miski wsypuję mąkę ryżową, jaglaną i gryczaną. Dodaję cynamon i gałkę muszkatołową. Dolewam olej, mleko i wodę. Dosypuję startą marchewkę i wbijam jajka. Mieszam wszystkie składniki - najlepiej wykorzystać do tego mikser.
- Gofrownicę smaruję olejem kokosowym i nagrzewam ją. Gdy płytki są gorące wylewam na nie porcję ciasta. Smażę gofry do momentu aż z gofrownicy przestanie wydobywać się para. W razie potrzeby smaruję płytki dodatkową porcją oleju.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/

piękne 🙂
O jeny uwielbiam marchewkowe gofry <3