Najlepsze gofry marchewkowe bez glutenu. BLW.

Gofry to moja słabość. Uwielbiam je w każdej wersji. Kalinka nie jest aż taką fanką gofrów, niemniej uwielbia proces ich przygotowania. W gofrach najlepsze jest to, że można przygotować je praktycznie ze wszystkiego. Sprawdzi się dowolny owoc, warzywo, a nawet różne rodzaje mąki. Bez mleka, z mlekiem, bez jajek lub z jajkami. Gofry zawsze się udają. Tym razem umieściłam w nich startą marchewkę i mąki bezglutenowe. To chyba najlepsze gofry, jakie kiedykolwiek zrobiłam. Są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Ani za twarde, ani za miękkie. No po prostu idealne!

Korzystam z gofrownicy Dezal model 301.5

Marchewkowe gofry bez glutenu
Drukuj przepis
Czas przygotowania
30 min
Czas przygotowania
30 min
Lista składników
  1. 1 marchewka średniej wielkości
  2. 1/2 szklanki mąki ryżowej
  3. 1/2 szklanki mąki jaglanej
  4. 1 szklanka mąki gryczanej
  5. 1 szklanka mleka krowiego (u mnie ekologiczne Piątnica, można dać mleko roślinne, np. jaglane, niemniej wówczas gofry mogą nie być aż tak miękkie)
  6. 1/2 szklanki wody (lub nieco więcej w zależności od gęstości ciasta)
  7. 1/2 szklanki oleju (u mnie rzepakowy)
  8. 2 jajka
  9. 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  10. 1 łyżeczka cynamonu
  11. olej kokosowy do posmarowania gofrownicy
Sposób przygotowania
  1. Marchewkę ścieram na tarce o drobnych oczkach.
  2. Do miski wsypuję mąkę ryżową, jaglaną i gryczaną. Dodaję cynamon i gałkę muszkatołową. Dolewam olej, mleko i wodę. Dosypuję startą marchewkę i wbijam jajka. Mieszam wszystkie składniki - najlepiej wykorzystać do tego mikser.
  3. Gofrownicę smaruję olejem kokosowym i nagrzewam ją. Gdy płytki są gorące wylewam na nie porcję ciasta. Smażę gofry do momentu aż z gofrownicy przestanie wydobywać się para. W razie potrzeby smaruję płytki dodatkową porcją oleju.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
marchewkowe gofry bez glutenu

marchewkowe gofry bez glutenu



2 Comments on “Najlepsze gofry marchewkowe bez glutenu. BLW.”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *