Ryż z jabłkami to smak mojego dzieciństwa. Pamiętam, że mama robiłam go bardzo często na kolację. Zapach pieczonego ryżu z jabłkami i cynamonem wydobywał się z kuchni i zapraszał wszystkich do wspólnego posiłku. Wiele lat później to ja serwuję mojemu dziecku taki przysmak. Z tą jednak różnicą, że jemy go na śniadanie. O poranku nie mam jednak czasu, aby uruchomiać piekarnik i ograniczam się wyłącznie do gotowania. Moje dziecko należy do tych niecierpliwych, więc posiłki muszą być serwowane szybko.

Ryż z jabłkami
2017-04-08 10:46:53

Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
15 min
Łączny czas
25 min
Lista składników
- 100 ml ryżu
- 2 jabłka
- garść rodzynek
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 300 ml wody
- sok z 1/4 cytryny
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka słonecznika
- 3 suszone morele
Sposób przygotowania
- Ryż płuczę. Czyste ziarna zalewamy wodą i zagotowuję.
- Jedno jabłko ścieram na tarce, a drugie kroję w kostkę. Rodzynki siekam. Dorzucam owoce do ryżu. Dodaję przyprawy i dolewam sok z cytryny. Mieszam wszystkie składniki. Zmniejszam gaz i przykrywam garnek.
- Gotuję ok 15 minut aż ryż zrobi się miękki i wchłonie całą wodę. Należy mieszać całość co kilka minut, aby nie przypaliło się. W razie potrzeby można dodać odrobinę wody.
- Danie serwuję z pestkami dyni i ziarnami słonecznika oraz suszonymi morelami.
Uwagi
- Jeżeli masz więcej czasu to polecam Ci ugotowany ryż przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec go.
- Do gorącego ryżu można dodać łyżeczkę masła, aby uzyskać bardziej kremową konsystencję. Wówczas jednak ziarna słabiej się kleją i dziecku jedzącemu rączką trudniej się je.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
