Najłatwiejszy ryż z jabłkami. BLW.

Ryż z jabłkami to smak mojego dzieciństwa. Pamiętam, że mama robiłam go bardzo często na kolację. Zapach pieczonego ryżu z jabłkami i cynamonem wydobywał się z kuchni i zapraszał wszystkich do wspólnego posiłku. Wiele lat później to ja serwuję mojemu dziecku taki przysmak. Z tą jednak różnicą, że jemy go na śniadanie. O poranku nie mam jednak czasu, aby uruchomiać piekarnik i ograniczam się wyłącznie do gotowania. Moje dziecko należy do tych niecierpliwych, więc posiłki muszą być serwowane szybko. 

Ryż z jabłkami
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
15 min
Łączny czas
25 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
15 min
Łączny czas
25 min
Lista składników
  1. 100 ml ryżu
  2. 2 jabłka
  3. garść rodzynek
  4. 3/4 łyżeczki cynamonu
  5. 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  6. 300 ml wody
  7. sok z 1/4 cytryny
  8. 1 łyżka pestek dyni
  9. 1 łyżka słonecznika
  10. 3 suszone morele
Sposób przygotowania
  1. Ryż płuczę. Czyste ziarna zalewamy wodą i zagotowuję.
  2. Jedno jabłko ścieram na tarce, a drugie kroję w kostkę. Rodzynki siekam. Dorzucam owoce do ryżu. Dodaję przyprawy i dolewam sok z cytryny. Mieszam wszystkie składniki. Zmniejszam gaz i przykrywam garnek.
  3. Gotuję ok 15 minut aż ryż zrobi się miękki i wchłonie całą wodę. Należy mieszać całość co kilka minut, aby nie przypaliło się. W razie potrzeby można dodać odrobinę wody.
  4. Danie serwuję z pestkami dyni i ziarnami słonecznika oraz suszonymi morelami.
Uwagi
  1. Jeżeli masz więcej czasu to polecam Ci ugotowany ryż przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec go.
  2. Do gorącego ryżu można dodać łyżeczkę masła, aby uzyskać bardziej kremową konsystencję. Wówczas jednak ziarna słabiej się kleją i dziecku jedzącemu rączką trudniej się je.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
ryz z jablkami



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *