Najłatwiejsze muffiny jabłkowe. BLW.

Gdy mam ochotę na małe co nieco zabieram się za wypieki. W związku z tym, że cukiernik ze mnie marny to przeważnie ograniczam się do muffinek. Zresztą mając półtorarocznego asystenta niewiele więcej daję radę upiec. Jako, że chodził za mną jabłecznik zdecydowałam się przygotować babeczni jabłkowe. To chyba najlepsze muffinki jakie do tej pory wyszły z mojego piekarnika. Są miękkie, puszyste, delikatnie słodkie i wilgotne w środku. 

Korzystałam z mieszanki mąki gryczanej, orkiszowej pełnoziarnistej i kokosowej. Te mąki w podanych w przepisie proporcjach stanowią moim zdaniem świetną alternatywę dla mąki pszennej. Ciasto jest delikatne, lekkie i słodkawe. Jako dodatek użyłam mąki amarantusowej i z pestek dyni, niemniej można je pominąć bez straty dla jakości wypieku. Jeżeli nie masz odpowiedniego rodzaju mąki możesz wykorzystać zwykłą mąkę pszenną – babeczki powinny się udać. 

Najłatwiejsze muffiny jabłkowe
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Łączny czas
35 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Łączny czas
35 min
Lista składników
  1. 1 szklanka mąki (u mnie 100 ml gryczanej, 100 ml orkiszowej, 50 ml kokosowej, 1 łyżka amarantusowej, 1 łyżka z pestek dyni)
  2. 1 szklanka wody (można dać mleko krowie lub roślinne, ja akurat nie miałam żadnego)
  3. 35 ml oleju (u mnie z braku laku rzepakowy)
  4. 1 jajko
  5. 1 małe jabłko
  6. 5 suszonych śliwek (można zamienić na dowolne suszone owoce)
  7. 1 płaska łyżeczka cynamonu (najlepiej cejloński)
  8. 2 łyżeczki słodziwa (u mnie cukier kokosowy)
  9. 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  10. 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
Sposób przygotowania
  1. Do miski wsypuję mąkę (u mnie 100 ml gryczanej, 100 ml orkiszowej, 50 ml kokosowej, 1 łyżka amarantusowej, 1 łyżka z pestek dyni). Możesz też użyć zwykłej mąki pszennej. Dosypuję cukier kokosowy, cynamon, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
  2. Jabłko ścieram na tarce. Śliwki siekam na drobne kawałki. Dodaję owoce do miski z mąką.
  3. Wbijam jajko oraz dolewam olej i wodę. Wodę leję małymi porcjami cały czas mieszając. Ilość wody zależy od tego jak soczyste było jabłko. Może okazać się, że będzie potrzebna mniejsza ilość. Ciasto nie powinno być zbyt gęste.
  4. Przekładam ciasto do foremek na muffinki (u mnie silikonowe, więc nie wymagają papilotek i natłuszczania).
  5. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 25 minut. Po tym czasie należy sprawdzić patyczkiem czy muffinki są już dobre.
  6. Wyciągam babeczki i pozostawiam do ostygnięcia. Powinny być miękkie, puszyste i wilgotne w środku.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *