Ciasto drożdżowe to smak mojego dzieciństwa. A już w szczególności uwielbiam drożdżówki z rabarbarem. Moja mama dużo piekła. W domu często pachniało ciastem. Wraz z siostrą niecierpliwie zaglądałyśmy do piekarnika i przebierałyśmy nogami, aby ciasto szybko ostygło. Chcę, aby Kalinka miała podobne wspomnienia. Młoda lubi obserwować mnie w kuchu i często przez szybę piekarnika sprawdza jakie łakocie szykujemy tym razem. Staram się unikać cukru i mąki pszennej, niemniej w przypadku ciasta drożdżowego jest to bardzo trudne. Robiąc drożdżówki z rabarbarem odpuściłam nieco. Okroiłam przepis do minimum, niemniej całego cukru nie dało się wyeliminować.

Drożdżówki z rabarbarem
2017-05-11 15:43:30

Drukuj przepis
Czas przygotowania
2 hr
Czas gotowania
25 min
Łączny czas
2 hr 25 min
Lista składników
- 250 g mąki pszennej (u mnie tortowa)
- 2 łyżki masła przed roztopieniem
- 1 łyżka oleju kokosowego przed roztopieniem
- 150 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka drożdży suszonych
- 2 łyżki cukru (u mnie kokosowy)
- szczypta soli (u mnie himalajska)
- 2 łodygi rabarbaru
Sposób przygotowania
- Do miski wysypuję mąkę, drożdże, 1 łyżkę cukru i sól. Mieszam suche składniki. W rondelku rozpuszczam masło i olej kokosowy. W miseczce roztrzepuję jajko.
- Do miski z mąką wlewam 100 ml ciepłej, ale nie gorącej wody, przestudzony tłuszcz i prawie całe jajko (odrobinę zostawiam do posmarowania bułeczek). Mieszam ciasto pomału dolewając pozostałą część wody. Zagniatam je ręką w razie potrzeby podsypując odrobinę mąki. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Może delikatnie kleić się do ręki, niemniej da się je łatwo oderwać.
- Formuję kulę i wkładam ją do miski. Przykrywam ściereczką kuchenną i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny (metodą mojej babci wkładam miskę z ciastem pod kołdrę). W tym czasie powinno ono podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto odgazowuję uderzając w nie pięścią. Odrywam kawałki ciasta i formuję z nich kule. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do piecze. Każdą bułeczkę spłaszczam i pozostawiam do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.
- W tym czasie przygotowuję rabarbar. Myję go, obieram i kroję na kawałki. Wkładam do rondelka, wsypuję 3/4 łyżki cukru i podgrzewam. Cukier powinien skarmelizować się, a rabarbar zrobić miękki.
- W wyrośniętych drożdżówkach robię dołek (prawie aż do samego spodu) i wkładam łyżeczkę rabarbaru. Każdą bułeczkę smaruję pozostałą częścią jajka, a następnie posypuję odrobiną cukru kokosowego.
- Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę ok 25 minut w opcji góra-dół.
Uwagi
- Wodę można zastąpić mlekiem krowim. Można próbować także dodać mleko roślinne, niemniej nie wiem czy wyjdzie.
- Nie probowałam piec drożdżówek na mące bezglutenowej, ponieważ obawiam się wielkiej kluchy. Nie oszukujmy się, ciasto drożdżowe najlepiej wychodzi z mąki pszennej.
- Zamiast suchych drożdży można dać świeże. Niemniej wymaga to przygotowania zaczynu, co komplikuje przepis.
- Cukier kokosowy można zastąpić zwykłym białym lub trzcinowym. Nie testowałam innych opcji i nie wiem czy drożdże będą pracować z syropem klonowym lub ksylitolem.
- Najlepiej wybrać różowe łodygi rabarbaru - zielone będą kwaśne.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/

bardzo ciekawy przepis 🙂 musze wypróbować 🙂
O matuńciu! Wyglądają przesmakowicie! 🙂
Pyszności 🙂
Mam „swoje” miejsce gdzie rośnie sporo niczyjego rabarbaru, muszę się w najblizszych dniach wybrać, zobaczyć jak rośnie 🙂
Uwielbiam rabarbar 🙂 Muszą być pyszne 🙂
Przypomniało mi się dzieciństwo, och jak ja wtedy nienawidziłam rabarbaru. Ale teraz – bardzo lubię:)