Ciasto bananowe, określane też jako chlebek lub chleb bananowy to chyba najłatwiejszy z możliwych wypieków. Wystarczy tylko zblendować składniki, dosypać mąkę, wstawić do piekarnika i poczekać aż ostygnie. Pachnie cudowanie i tak samo smakuje. To idealne ciasto last minut, a składniki do jego przygotowania znajdą się w każdej kuchni.
Składniki:
- 2 banany
- 2 jajka
- 1 łyżka czubata oleju kokosowego
- 2 łyżki miodu (lub innego słodziwa, np. syropu klonowego)
- 50 ml mleka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka karobu (można pominąć lub zastąpić kakao)
- 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 garście orzechów i pestek (u mnie orzechy włoskie i nerkowce, pestki dyni i nasiona słonecznika)
Sposób przygotowania:
- Nasiona, pestki i orzechy siekam na kawałki.
- W kielichu blendera umieszczam banany, jajka, olej kokosowy, miód, mleko, sok z cytryny. Całość miksuję na jednolitą masę.
- W misce łączę mąkę, karob, cynamon, proszek do pieczenia i sodę.
- Do suchych składników dodaję masę bananową i posiekane orzechy. Mieszam łyżką do połączenia się składników.
- Przekładam masę do formy – ja użyłam silikonowej. Jeżeli masz inną formę to wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piekę 20 minut z termoobiegiem. Następnie zmieniam ustawienia na opcję góra-dół i piekę kolejne 25 minut lub do suchego patyczka.
- Wyciągam ciasto z formy i studzę na kratce. Podaję dopiero po całkowitym ostygnięciu.