Najłatwiejsze amarantuski z suszonymi owocami. BLW.

To są chyba najczęściej pieczone przeze mnie ciastka. Są banalnie proste, zawsze się udają, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie kwadrans. Do tego są pełne żelaza tak bardzo pożądanego w diecie dzieci. Wystarczy zmieszać ze sobą amarantus ekspandowany, suszone owoce, jajko i tłuszcz. 10 minut w piekarniku i gotowe! Ciekawą opcją jest też skomponowanie własnej mieszanki zbóż ekspandowanych. Ja swego czasu użyłam kombinacji amarantusa, jagłów i gryki. Smakowało inaczej, niemniej ciastka były równie smaczne i rozeszły się błyskawicznie. 

Amarantuski z suszonymi owocami
Drukuj przepis
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
10 min
Łączny czas
15 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
10 min
Łączny czas
15 min
Lista składników
  1. 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
  2. 1 jajko
  3. 1 lekko czubata łyżka oleju kokosowego (można dać inny olej odpowiedni do pieczenia)
  4. 5 suszonych śliwek
  5. 5 suszonych moreli
  6. garść rodzynek
Sposób przygotowania
  1. W dzbanku umieszczam jajko i suszone owoce. Miksuję wszystko aż powstaje jednolita spieniona masa. Zamiast standardowego blendera warto wykorzystać rozdrabniacz.
  2. Olej kokosowy rozpuszczam i lekko przestudzony dodaję do masy jajecznej.
  3. Następnie dosypuję amarantus i mieszam wszystkie składniki aż połączą się ze sobą.
  4. Na blaszcze z papierem do pieczenia formuję łyżką niewielkie i płaskie ciastka.
  5. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę ok 10 minut w opcji góra-dół (bez termoobiegu). Jeżeli ciastka wcześniej zaczną się rumienić to znak, że należy je wyciągnąć.
Uwagi
  1. Zamiast jajka możesz użyć banana (1/2 na szklankę amarantusa), niemniej wówczas czas pieczenia wydłuża się do ok 20 minut.
  2. Zwróć uwagę, aby suszone owoce były niesiarkowane i niesłodzone. Możesz użyć innego zestawu owoców.
  3. Z podanych ilości upiekłam 9 ciastek.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
amarantuski



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *