To są chyba najczęściej pieczone przeze mnie ciastka. Są banalnie proste, zawsze się udają, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie kwadrans. Do tego są pełne żelaza tak bardzo pożądanego w diecie dzieci. Wystarczy zmieszać ze sobą amarantus ekspandowany, suszone owoce, jajko i tłuszcz. 10 minut w piekarniku i gotowe! Ciekawą opcją jest też skomponowanie własnej mieszanki zbóż ekspandowanych. Ja swego czasu użyłam kombinacji amarantusa, jagłów i gryki. Smakowało inaczej, niemniej ciastka były równie smaczne i rozeszły się błyskawicznie.

Amarantuski z suszonymi owocami
2017-12-14 14:27:48

Drukuj przepis
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
10 min
Łączny czas
15 min
Lista składników
- 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
- 1 jajko
- 1 lekko czubata łyżka oleju kokosowego (można dać inny olej odpowiedni do pieczenia)
- 5 suszonych śliwek
- 5 suszonych moreli
- garść rodzynek
Sposób przygotowania
- W dzbanku umieszczam jajko i suszone owoce. Miksuję wszystko aż powstaje jednolita spieniona masa. Zamiast standardowego blendera warto wykorzystać rozdrabniacz.
- Olej kokosowy rozpuszczam i lekko przestudzony dodaję do masy jajecznej.
- Następnie dosypuję amarantus i mieszam wszystkie składniki aż połączą się ze sobą.
- Na blaszcze z papierem do pieczenia formuję łyżką niewielkie i płaskie ciastka.
- Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę ok 10 minut w opcji góra-dół (bez termoobiegu). Jeżeli ciastka wcześniej zaczną się rumienić to znak, że należy je wyciągnąć.
Uwagi
- Zamiast jajka możesz użyć banana (1/2 na szklankę amarantusa), niemniej wówczas czas pieczenia wydłuża się do ok 20 minut.
- Zwróć uwagę, aby suszone owoce były niesiarkowane i niesłodzone. Możesz użyć innego zestawu owoców.
- Z podanych ilości upiekłam 9 ciastek.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
