Muszle makaronowe faszerowane zielonym groszkiem. BLW.

Na obiad lub kolację. W domu lub na wynos. Muszle makaronowe to sposób na przystępne podanie dziecku warzyw lub mięsa. To także patent na wprowadzenie do diety tych mniej lubianych produktów. U nas sprawdzają się najczęściej jako posiłek po przedszkolu. Czasami córka zjada je tuż po wyjściu z placówki, a innym razem dopiero po powrocie do domu. Musze mają tę zaletę, że da się je z łatwością zjeść i nie generują zbyt dużo bałaganu. O ile maluch nie postanowi pozbyć się całego farszu i zjeść wyłącznie makaron. 

Na blogu znajdziecie muszelki na słodko z kaszą jaglaną i jabłkiem oraz nieco bardziej wytrawne z serem i burakiem. Tym razem do przygotowania nadzienia użyłam zielonego groszku oraz resztek kurczaka w cytrynowej marynacie, który został z obiadu. 

Muszle makaronowe faszerowane zielonym groszkiem blw

Tłem do zdjęć jest książka Opowiem Ci, mamo, co robią samoloty.

Muszle makaronowe faszerowane zielonym groszkiem i kurczakiem

Lista składników:

  • 200 g zielonego groszku (użyłam mrożonego, waga przed rozmnożeniem)
  • 30 g nasion słonecznika
  • garść roszponki 
  • 3 łyżki soku z cytryny 
  • 1 ząbek czosnku (można pominąć w porcji dla dziecka)
  • 1 łyżeczka drożdży nieaktywnych (można pominąć, ale dodają one smaku)
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego (użyłam Bielucha)
  • 1/2 pojedynczej piersi z kurczaka zagrodowego (użyłam resztek z obiadu, można wykorzystać mięso z rosołu lub inne resztki z lodówki)
  • sól himalajska do smaku (pomiń w porcji dla dziecka poniżej roku)
  • świeżo zmielony pieprz (można pominąć w porcji dla dziecka)
  • 12-15 muszli makaronowych 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 

Sposób przygotowania:

  •  Muszle gotuję zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Gdy są gotowe przelewam je zimną wodą, a następnie dodaję do nich łyżkę oliwy, aby nie skleiły się. Pozostawiam do całkowitego ostygnięcia.  
  • Groszek gotuję aż będzie miękki, odcedzam i pozostawiam do ostygnięcia. 
  • Pestki słonecznika prażę na suchej patelni i pozostawiam do ostygnięcia. Przesypuję do malaksera i rozdrabniam. 
  • Do zmielonych ziaren dodaję groszek, roszponkę, czosnek, sok z cytryny i drożdże nieaktywne. Całość blenduję aż składniki połączą się. 
  • Wcześniej przygotowane mięso (użyłam kurczaka w cytrynowej marynacie) drobno siekam i dodaję do masy groszkowej. Dokładam jogurt naturalny oraz doprawiam solą (pomiń w porcji dla dziecka) i pieprzem. Mieszam całość. 
  • Napełniam muszle farszem i umieszczam je na dużym talerzu tak, aby nie stykały się ze sobą. Muszle dobrze smakują na zimno i na ciepło (można podgrzać je w piekarniku).

Uwagi:

  • Z podanych ilości przygotowałam 12 muszelek. 
  • Warto ugotować kilka muszelek więcej, ponieważ lubią one rozpadać się podczas gotowania. 
  • Jeżeli nie chcesz używać jogurtu to koniecznie dodaj do farszu wodę, aby uzyskać odpowiednio kremową konsystencję

Muszle makaronowe faszerowane zielonym groszkiem blw
Muszle makaronowe faszerowane zielonym groszkiem blw
Muszle makaronowe faszerowane zielonym groszkiem blw