Muffiny jajeczne z porem i suszonymi pomidorami. BLW.

Jajko, zaraz po kaszy, to nasze ulubione śniadanie. Ile jednak można jeść jajecznicę lub omlet? Nudy okropne. Dlatego od czasu do czasu serwuję nam muffiny jajeczne. Ich przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, a efekt jest rewelacyjny. Genialność tego przepisu polega na tym, że do środka wsadzić można praktycznie wszystko (szynkę, szpinak czy paprykę), a babeczki zawsze wszystkim smakują. Nawet Kalina zjada ze smakiem zachwalając „Mniam, mniam”.

Muffiny jajeczne z porem i suszonymi pomidorami
Drukuj przepis
Lista składników
  1. 3 jajka
  2. 5 cm pora
  3. 6 pomidorów suszonych odsączonych z zalewy
  4. 2 łyżki sosu pomidorowego (mogą być przetarte pomidory z puszki lub passata pomidorowa)
  5. 1 ząbek czosnku
  6. 1 łyżeczka oleju do smażenia
  7. 1 łyżeczka przyprawy pomidorowej z czarnuszką
  8. 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
Sposób przygotowania
  1. Por i suszone pomidory drobno siekam. Na patelni rozgrzewam olej.
  2. Przekładam warzywa na gorącą patelnię i smażę przez 2 minuty. Dodaję sos pomidorowy, czosnek i przyprawy. Duszę pod przykryciem przez kolejne 2 minuty. W razie potrzeby można dodać odrobinę wody.
  3. Przekładam warzywa do miseczki i zostawiam do ostygnięcia. Do osobnej miski wbijam jajka i roztrzepuję je. Łączę wszystkie składniki i przekładam masę do foremek.
  4. Piekę przez 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Uwagi
  1. 1 jajko to 1 muffin. Jeżeli chcesz przygotować więcej babeczek to dodaj więcej jajek.
  2. Wykorzystałam silikonowe foremki. Jeżeli używasz innych koniecznie pamiętaj o natłuszczeniu ich przed wlaniem ciasta.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/

Muffiny jajeczne z porem i suszonymi pomidorami

Muffiny jajeczne z porem i suszonymi pomidorami



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *