Moje dziecko jest jajożercą. Jaka to nasz pewnik totalny. Muffiny jajeczne są świetnym sposobem na podanie dziecku warzyw. Mają formę ulubionych babeczek, są miękkie i łatwe do utrzymania w ręku. A do tego jeszcze zawierają cukinię i szpinak. O ile ze szpinakiem nie ma problemu, bo Kalina chętnie zjada go w formie pesto lub koktajlu o tyle z cukinią tak łatwo już nie jest i muszę nieco nagimnastykować się, aby córą ją zjadła.

Muffiny jajeczne z cukinią i szpinakiem
2017-11-22 21:03:28

Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Łączny czas
35 min
Lista składników
- 2 jajka
- 1/3 cukinii
- garść szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka mąki gryczanej (można dać pszenną)
- 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/3 łyżeczki przyprawy pomidorowej z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim
- szczypta soli himalajskiej (w porcji dla dorosłych i starszych dzieci)
Sposób przygotowania
- Szpinak myję pod bieżącą wodą, rozrywam na drobne kawałki i wrzucam na patelnię. Duszę pod przykryciem aż zwiędnie. Czosnek ścieram na drobnej tarce i dodaję do szpinaku. Duszę ok 2-3 minuty.
- Cukinię myję i ścieram na tarce o dużych oczkach. Umieszczam w miseczce i dodaję do niej szpinak, jajka i przyprawy.
- Wszystko dokładnie mieszam i przelewam do foremek na muffiny. Ja wykorzystuję silikonowe muffinki. Jeżeli masz zwykłe to koniecznie posmaruj je tłuszczem. Na tym etapie można posolić porcje dla dorosłych.
- Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 20-25 minut (lub do momentu aż jajka będą ścięte) w opcji góra-dół (bez termoobiegu).
Uwagi
- Z podanych ilości przygotowałam 3 muffinki.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
Gdzie można kupić przyprawę pomidorową z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim?
Ja kupuję w Rossmannie. To mieszanka firmy Dary Natury.