Muffinki z białej fasoli. Bez mąki i mleka. BLW.

Mamusiu, upieczemy jakieś babeczki? Taki pytanie słyszę co kilka dni. Kalina uwielbia piec. Ja natomiast wykorzystuję ten fakt, aby w domowych wypiekach umieścić jak najwięcej składników odżywczych. Niech te babeczki podane na drugie śniadanie lub podwieczorek będą od razu pełnowartościowym posiłkiem. Najlepiej sprawdzają się do tego muffinki z fasoli. 

Takie babeczki można podać niemowlakowi od początku rozszerzania diety. Są one idealne dla dzieci uczulonych na mleko krowie i gluten. Muffinki powstały na bazie przepisu na ciasto z czerwonej fasoli

muffinki z białej fasoli blw

Muffinki z białej fasoli

Lista składników:

  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 banan
  • 2 jajka
  • 1 łyżka musu kokosowego 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez fosforanów)
  • 1/2 szklanki czarnych porzeczek (użyłam mrożonych, można dać inne owoce, np. maliny lub borówki) 

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. 
  • Fasolę odsączam z zalewy i płuczę pod bieżącą wodą. Umieszczam w misce wraz z bananem, jajkami, musem kokosowym i proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie blenduję na jednolity, gładki mus. 
  • Foremki do muffinek (użyłam silikonowych, które nie wymagają papilotek) napełniam przygotowanym ciastem do 3/4 wysokości. Na wierzch układam owoce i delikatnie wciskam je do ciasta. 
  • Wstawiam babeczki do nagrzanego piekarnika i piekę ok 25-30 minut w opcji góra-dół bez termoobiegu. 

Uwagi:

  • Z podanych ilości wychodzi 6-8 babeczek (w zależności od wielkości foremek). 
  • Babeczki zachowują swoją świeżość na drugi dzień. Należy przechowywać je w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.  
muffinki z białej fasoli blw
muffinki z białej fasoli blw

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *