Muffinki pomidorowe z rodzynkami. Bez glutenu, mleka i jajek. BLW.

Pomysł na stworzenie przepisu na muffinki pomidorowe pojawił się z potrzeby szybkiego zjedzenia smacznej, sycącej i jednocześnie zdrowej przekąski po wyjściu z przedszkola. Kalina świetnie odnalazła się w nowym miejscu już od pierwszych dni. Jedyne trudności sprawiają posiłki, a zwłaszcza podwieczorek, na który dzieci otrzymują zupę. Wszystko byłoby cudownie, gdyby moje dziecko nie kręciło nosem na sam widok talerza z „rosołkiem”. Wierzę, że z czasem przekona się do jedzenia, niemniej na razie staram się mieć w zanadrzu coś co szybko można zjeść w drodze do domu.  

Muffinki z passaty pomidorowej są wariacją na temat ciasta pomidorowego. Babeczki posłodzone wyłącznie bananem można podać już od początku rozszerzania diety. 

Muffinki pomidorowe dla małych alergików

Muffinki pomidorowe z rodzynkami Bez glutenu, mleka i jajek BLW

Lista składników:

  •  1/2 szklanki (125 ml) passaty pomidorowej
  • 1/2 dojrzałego banana
  • 1/4 szklanki (75 ml) oleju (użyłam rzepakowego)
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka syropu daktylowego (można pominąć lub zamienić na inny rodzaj słodziwa)
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej (można dać bezglutenowy proszek do pieczenia)
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • solidna garść rodzynek 

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. 
  • Rodzynki bardzo drobno siekam. 
  • W pierwszej misce umieszczam passatę pomidorową, olej, banana i syrop daktylowy. Całość dokładnie blenduję. 
  • Do drugiej miski wsypuję mąkę i sodę oczyszczoną. Mieszam suche składniki. Dodaję pestki, nasiona i posiekane rodzynki. Ponownie mieszam. 
  • Do suchych składników przelewam mokre. Całość szybko i energicznie mieszam (długie mieszanie może skończyć się zakalcem). Ciasto będzie dosyć gęste. Przekładam je do foremek na babeczki. 
  • Wkładam babeczki do nagrzanego piekarnika. Piekę ok 25 minut (lub do suchego patyczka) w opcji góra-dół bez termoobiegu. 
  • Babeczki podaję po całkowitym ostygnięciu. W środku są miękkie i wilgotne. 

Uwagi:

  • Użyłam silikonowych foremek, które nie przywierają do ciasta. Jeżeli masz metalowe lub ceramiczne formy to wyłóż je papilotkami. 
  • Mąkę ryżową można zastąpić mąką pszenną (wówczas pomiń mąkę ziemniaczaną).  
Muffinki pomidorowe z rodzynkami Bez glutenu, mleka i jajek BLW

Na zdjęciach widoczny są elementy zestawu klocków Lego Duplo: Przedszkole i Lego Duplo: Miasteczko

Muffinki pomidorowe z rodzynkami Bez glutenu, mleka i jajek BLW
Muffinki pomidorowe z rodzynkami Bez glutenu, mleka i jajek BLW

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *