Muffinki orkiszowe z jabłkami. BLW.

Gdy za oknem robi się szaro, buro i deszczowo to zwykle zaczynam piec. Spędzamy wówczas więcej czasu w domu, więc mogę poświęcić chwilę na wymieszanie składników i wstawienie babeczek do pieca. Aromat pieczonego ciasta z lekką nutą jabłek i cynamonu poprawia humor nawet przy najgorszej pogodzie, a dzień od razu robi się lepszy. Muffiny orkiszowe z jabłkiem to smaczna przekąska do kawy oraz drugie śniadanie dla dziecka. Świetnie nadają się na spacer w wózku. 

Muffinki orkiszowe z jabłkami
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
23 min
Łączny czas
33 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
23 min
Łączny czas
33 min
Lista składników
  1. 1 niewielkie jabłko (wybieram słodką i soczystą odmianę)
  2. 200 ml mąki orkiszowej (1 niepełna szklanka)
  3. 50 ml mąki amarantusowej (można pominąć i dać więcej orkiszowej)
  4. 1 łyżka mielonego lnu
  5. 1 jajko
  6. 50 ml oleju (u mnie rzepakowy)
  7. 200 ml wody (można dać mleko krowie lub roślinne)
  8. 1 łyżka cukru kokosowego (można pominąć)
  9. 1 łyżka nasion słonecznika
  10. 1 łyżka pestek dyni
  11. 1 łyżeczka nasion czarnuszki
  12. garść rodzynek
  13. 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy bez fosforanów)
  14. 1/5 łyżeczki sody oczyszczonej
  15. szczypta cynamonu
  16. szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania
  1. Jabłko myję, obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Skórę oczywiście można zostawić, ja jednak zawsze usuwam ją z dań dla dziecka. Rodzynki drobno siekam, a pestki dyni i słonecznika lekko rozgniatam w moździerzu.
  2. Do miski przesypuję mąkę orkiszową i amarantusową. Dodaję starte jabłko (bez odciskania soku) i wszystkie pozostałe składniki poza wodą i cukrem. Zostawiam także odrobinę roztrzepanego jajka (ok 1 łyżeczki) do posmarowania muffinek.
  3. Delikatnie mieszam ciasto stopniowo dolewając wodę. Ilość wody zależy od tego jak dużo soku puściło jabłko. Ciasto powinno być dosyć gęsto, ale nie suche.
  4. Napełniam foremki ciastem do ok 3/4 wysokości. Wierzch smaruję pozostałą ilością jajka i posypuję odrobiną cukru kokosowego (można pominąć dla młodszych dzieci). Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę ok 23 minuty w opcji góra-dół bez termoobiegu.
Uwagi
  1. Nie smaruję foremek olejem, ani nie stosuję papilotek. Posiadam silikonowe foremki z Ikea.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
muffinki orkiszowe

muffinki orkiszowe

muffinki orkiszowe

muffinki orkiszowe



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *