Muffiny goszczą u nas kilka razy w tygodniu. Piekę je nie tylko z myślą o Kalince. Sama chętnie zajadam babeczkę do kawy, a tata zabiera je do pracy na drugie śniadanie. Babeczki pozwalają mi także wkomponować różne zboża w dietę naszej rodziny. Dzisiaj chciałabym zachęcić Was do wykorzystania mąki gryczanej i kukurydzianej. Ich smak przełamią kwaśne porzeczki.

Muffinki gryczano-kukurydziane z porzeczkami
2017-03-26 16:44:03

Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Łączny czas
35 min
Lista składników
- 150 ml mąki gryczanej
- 100 ml mąki kukurydzianej
- 15 ml mielonego lnu
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (użyłam bezglutenowego)
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 ml rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1 jajko
- 300 ml mleka (można dać mleko roślinne lub wodę)
- 1/2 jabłka
- 100 ml czarnych porzeczek
- garść suszonych owoców (u mnie morele, rodzynki i śliwki)
Sposób przygotowania
- Do miski wsypuję wszystkie suche składniki: oba rodzaje mąki, len mielony, proszek do pieczenia i sodę.
- W rondelku rozpuszczam olej i dodaję go do miski. Dolewam mleko i wbijam jajko.
- Owoce suszone siekam możliwie najdrobniej. Jabłko ścieram na tarce.Wszystkie owoce wraz z porzeczkami dodaję do miski z pozostałymi składnikami.
- Mieszam ciasto łyżką do momentu aż powstanie jednolita masa. Wypełniam foremki ciastem tak, aby nie dochodziło ono do krawędzi.
- Piekę przez 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Uwagi
- Jabłko można pominąć. Ja jednak lubię je dodać, ponieważ dzięki niemu po upieczeniu babeczki są delikatnie wilgotne.
- Ze względu na dużą zawartość owoców babeczki najlepiej zjeść w ciągu 24h od przygotowania lub przechowywać w lodówce.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/