Muffinki gryczano-kukurydziane z porzeczkami. BLW.

Muffiny goszczą u nas kilka razy w tygodniu. Piekę je nie tylko z myślą o Kalince. Sama chętnie zajadam babeczkę do kawy, a tata zabiera je do pracy na drugie śniadanie. Babeczki pozwalają mi także wkomponować różne zboża w dietę naszej rodziny. Dzisiaj chciałabym zachęcić Was do wykorzystania mąki gryczanej i kukurydzianej. Ich smak przełamią kwaśne porzeczki. 

Muffinki gryczano-kukurydziane z porzeczkami
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Łączny czas
35 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Łączny czas
35 min
Lista składników
  1. 150 ml mąki gryczanej
  2. 100 ml mąki kukurydzianej
  3. 15 ml mielonego lnu
  4. 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (użyłam bezglutenowego)
  5. 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  6. 50 ml rozpuszczonego oleju kokosowego
  7. 1 jajko
  8. 300 ml mleka (można dać mleko roślinne lub wodę)
  9. 1/2 jabłka
  10. 100 ml czarnych porzeczek
  11. garść suszonych owoców (u mnie morele, rodzynki i śliwki)
Sposób przygotowania
  1. Do miski wsypuję wszystkie suche składniki: oba rodzaje mąki, len mielony, proszek do pieczenia i sodę.
  2. W rondelku rozpuszczam olej i dodaję go do miski. Dolewam mleko i wbijam jajko.
  3. Owoce suszone siekam możliwie najdrobniej. Jabłko ścieram na tarce.Wszystkie owoce wraz z porzeczkami dodaję do miski z pozostałymi składnikami.
  4. Mieszam ciasto łyżką do momentu aż powstanie jednolita masa. Wypełniam foremki ciastem tak, aby nie dochodziło ono do krawędzi.
  5. Piekę przez 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Uwagi
  1. Jabłko można pominąć. Ja jednak lubię je dodać, ponieważ dzięki niemu po upieczeniu babeczki są delikatnie wilgotne.
  2. Ze względu na dużą zawartość owoców babeczki najlepiej zjeść w ciągu 24h od przygotowania lub przechowywać w lodówce.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *