Muffinki dyniowe z mąki orkiszowej. BLW.

Muffiny z puree z pieczonej dyni w wersji z mąką orkiszową ną niesamowicie miękkie i wilgotne w środku. Po upieczeniu należy dać im w spokoju ostygnąć, aby zrobiły się zwarte i nie rozpadały się. Polecam wykorzystać puree z dyni hokkaido, które nie jest tak wodniste jak chociażby z dyni makaronowej. 

Muffinki dyniowe z mąki orkiszowej
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
35 min
Łączny czas
45 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
35 min
Łączny czas
45 min
Lista składników
  1. 200 ml musu z pieczonej dyni hokkaido
  2. 200 ml mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  3. 100 ml mąki kokosowej
  4. 1 łyżka mąki amarantusowej (można pominąć)
  5. 1 łyżka mąki z pestek dyni (można pominąć)
  6. 1 jajko
  7. 50 ml oleju (u mnie rzepakowy)
  8. 200 ml wody (można dać mleko krowie lub roślinne)
  9. garść rodzynek (niesiarkowanych)
  10. 5 suszonych śliwek (niesiarkowanych)
  11. 1 łyżeczka cynamonu (u mnie cejloński)
  12. 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  13. 1/2 łyżeczki kurkumy
  14. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy)
  15. 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Sposób przygotowania
  1. Dynię kroję na kawałki i smaruję olejem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę do momentu aż dynia będzie miękka na tyle, że da się ją przebić widelcem (ok 20-30 minut w zależności od wielkości kawałków). Po ostygnięciu blenduję dynię i odmierzam ilość puree do babeczek. Pozostały mus przechowuję w lodówce lub mrożę na zimę.
  2. Do musu dyniowego dosypuję mąkę orkiszową, kokosową, amarantusową i z pestek dyni (dwie ostatnie można pominąć).
  3. Dodaję cynamon, kurkumę, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Rodzynki i śliwki siekam na malutkie kawałki i dokładam do miski.
  4. Wbijam jajko i dolewam olej. Małymi porcjami wlewam wodę, cały czas mieszając ciasto. Ilość wody będzie zależeć od tego jak bardzo wilgotny jest mus.
  5. Przekładam ciasto do silikonowych foremek i wstawiam je do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piekę 35 minut w opcji góra-dół bez termoobiegu. Po 25 minutach należy kontrolować patyczkiem stopień wypieczenia babeczek. Muffinki w mniejszych foremkach będą piec się krócej.
Uwagi
  1. Po upieczeniu muffinki muszą dobrze ostygnąć, aby zrobiły się zwarte. Babeczki będą miękkie, delikatne i wilgotne w środku.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
Muffinki dyniowe z mąki orkiszowej

Muffinki dyniowe z mąki orkiszowej



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *