Muffiny z puree z pieczonej dyni w wersji z mąką orkiszową ną niesamowicie miękkie i wilgotne w środku. Po upieczeniu należy dać im w spokoju ostygnąć, aby zrobiły się zwarte i nie rozpadały się. Polecam wykorzystać puree z dyni hokkaido, które nie jest tak wodniste jak chociażby z dyni makaronowej.

Muffinki dyniowe z mąki orkiszowej
2017-10-16 13:55:03

Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
35 min
Łączny czas
45 min
Lista składników
- 200 ml musu z pieczonej dyni hokkaido
- 200 ml mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 100 ml mąki kokosowej
- 1 łyżka mąki amarantusowej (można pominąć)
- 1 łyżka mąki z pestek dyni (można pominąć)
- 1 jajko
- 50 ml oleju (u mnie rzepakowy)
- 200 ml wody (można dać mleko krowie lub roślinne)
- garść rodzynek (niesiarkowanych)
- 5 suszonych śliwek (niesiarkowanych)
- 1 łyżeczka cynamonu (u mnie cejloński)
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Sposób przygotowania
- Dynię kroję na kawałki i smaruję olejem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę do momentu aż dynia będzie miękka na tyle, że da się ją przebić widelcem (ok 20-30 minut w zależności od wielkości kawałków). Po ostygnięciu blenduję dynię i odmierzam ilość puree do babeczek. Pozostały mus przechowuję w lodówce lub mrożę na zimę.
- Do musu dyniowego dosypuję mąkę orkiszową, kokosową, amarantusową i z pestek dyni (dwie ostatnie można pominąć).
- Dodaję cynamon, kurkumę, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Rodzynki i śliwki siekam na malutkie kawałki i dokładam do miski.
- Wbijam jajko i dolewam olej. Małymi porcjami wlewam wodę, cały czas mieszając ciasto. Ilość wody będzie zależeć od tego jak bardzo wilgotny jest mus.
- Przekładam ciasto do silikonowych foremek i wstawiam je do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piekę 35 minut w opcji góra-dół bez termoobiegu. Po 25 minutach należy kontrolować patyczkiem stopień wypieczenia babeczek. Muffinki w mniejszych foremkach będą piec się krócej.
Uwagi
- Po upieczeniu muffinki muszą dobrze ostygnąć, aby zrobiły się zwarte. Babeczki będą miękkie, delikatne i wilgotne w środku.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
