Muffinki dyniowe. BLW.

Przygotowując muffiny zawsze dodaję do ciasta jakieś owoce lub warzywa. Kalina chętnie zjada babeczki na drugie śniadanie, więc przy okazji otrzymuje kolejną porcję warzyw czy owoców. Rozpoczynając swoją przygodę z jedzeniem Kalinka z chęcią zajadała się dynią zarówno pieczoną, jak i gotowaną. Rok później na nowo muszę zaznajomić ją z tym smakiem, gdyż tak chętnie nie sięga już po nowości. Dynia świetnie sprawdza się jako dodatek do wypieków. Dzięki niej babeczki wychodzą miękkie i wilgotne w środku. Muffinki dyniowe będą hitem jesieni. 

Muffinki dyniowe
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Łączny czas
35 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Łączny czas
35 min
Lista składników
  1. 1 szklanka tartej dyni hokkaido
  2. 1/2 szklanki mąki gryczanej (można dać tylko mąkę pszenną)
  3. 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  4. 1 jajko
  5. 7 suszonych daktyli
  6. 2/3 szklanki wody
  7. 1/2 szklanki mleka krowiego (u mnie ekologiczne nieodtłuszczone, można dać mleko roślinne lub wodę)
  8. 1/3 szklanki oleju (u mnie rzepakowy)
  9. szczypta cynamonu
  10. szczypta gałki muszkatołowej
  11. 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy)
  12. 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Sposób przygotowania
  1. Dynię ścieram na tarce o drobnych oczkach.
  2. Daktyle zalewam ciepłą, ale nie gorącą wodą i pozostawiam do namoczenia na 1-2 minuty. Następnie miksuję je blenderem, aby rozpysciły się w wodzie (mogą pozostać drobne kawałki).
  3. Do miski wsypuję suche składniki: mąkę gryczaną i orkiszową, cynamon, gałkę, muszkatołową, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Miszam wszystko dokładnie.
  4. Do miski z suchymi składnikami dodaję starą dynię, wbijam jajko, dolewam mleko, wodę daktylową i olej. Łączę wszystkie składniki energicznie mieszając łyżką.
  5. Przekładam ciasto do foremek na muffinki (używam foremek silikonowych). Piekę 25 minut w temperaturze 190 stopni w opcji góra-dół bez termoobiegu.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
muffinki dyniowe

muffinki dyniowe

muffinki dyniowe

muffinki dyniowe



9 Comments on “Muffinki dyniowe. BLW.”

  1. Witam.Czy zamiast daktyli nada sie suszona żurawina?Corka ma nietolerancje fruktozy i jedynie co toleruje to wlasnie żurawina.

  2. Ta przekrojona wygląda na lekko surową. Czasami jest to kwestia piekarnika. Sprobowałabym piec nieco dłużej, a nawet włączyłabym termoobieg. W przepisie nie ma miodu, ja słodziłam daktylami. Dałaś mąkę gryczaną i orkiszową? Dynię miałaś hokkaido czy jakąś inną? To były jedne z częściej pieczonych przeze mnie babeczek w sezonie dyniowym.
    Jeżeli z surową dynią nie wychodzą to probuj zrobić z dyni pieczonej. http://blwprzepisy.pl/muffinki-dyniowe-maki-orkiszowej-blw/

    1. Dziękuję za odpowiedź. A tak, rzeczywiście nie ma miodu…nie wiem gdzie ja ten miód widziałam…no nic:) wychodzi więc na to, że użyłam wszystkich składników popodanych w przepisie:) Tak, dałam mąkę gryczaną i orkiszową oraz dynię hokkaido.
      Spróbuję zrobić za tydzień jeszcze raz wg twoich wskazówek.
      Czy próbowałaś może robić te babeczki również z dyni mrożonej poza sezonem? Czy próbowałaś z mąką pełnoziarnistą?

        1. No niestety poległam na tym przepisie. Babeczki znowu nie wyrosły. Czas pieczenia 40 minut. Nie były surowe, ale wyglądały mizernie. No nic, pozostanę przy Twoich innych przepisach, a do babeczek dyniowych z innego zaproponowanego przepisu wrócę w kolejnym sezonie dyniowym:)

      1. Jeżeli robiłaś zgodnie z przepisem to na pewno jest to kwestia różnych piekarników. Myślę, że wyższa temperatura i nieco dłuższy czas pieczenia powinny rozwiązać sprawę. Kiedyś przez 45 minut piekłam muffiny marchewkowe naładowane suszonymi owocami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *