Gdy okazało się, że muszę wykluczyć banana z diety córki wiele popularnych przepisów dla dzieci nagle przestało dla nas istnieć. Czekoladowe amarantuski mają banana. Nasze ulubione muffinki szpinakowe są z bananem. Niezliczona ilość placuszków opiera się na bananie. Wszędzie banan, banan i banan. Nagle zaczęło się kombinowanie i poszukiwanie alternatyw. Tak właśnie powstały muffinki amarantusowe.
Muffinki amarantusowe
Lista składników:
- 1 małe jabłko
- 25 g amarantusa ekspandowanego
- 1 jajko
- 1 łyżka masła orzechowego (z dowolnego rodzaju orzechów)
Sposób przygotowania:
- Zaczynam od nastawienia piekarnika na 190 stopni.
- Następnie do miski wbijam jajko. Dodaję masło orzechowe i dokładnie mieszam składniki.
- W kolejnym kroku jabłko kroję w drobną kostkę i dokładam do masy jajecznej. Wsypuję amarantus i mieszam wszystkie składniki aż powstanie gęste ciasto.
- Przekładam ciasto do silikonowych foremek na muffinki (nie wymagają papilotek). Ok 1 łyżki ciasta na 1 babeczkę.
- Wstawiam do gorącego piekarnika. Muffinki amarantuski piekę ok 15 minut w opcji góra-dół bez termoobiegu.
Szeroki wybór silikonowych foremek znajdziesz w sklepach online (klik), więc polecam przejrzeć oferty.


Podoba Ci się ten przepis? Postaw mi wirtualną kawę ☕️ buycoffee.to/gotujaca.mama
