Muffinki amarantusowe z jabłkiem. BLW.

Gdy okazało się, że muszę wykluczyć banana z diety córki wiele popularnych przepisów dla dzieci nagle przestało dla nas istnieć. Czekoladowe amarantuski mają banana. Nasze ulubione muffinki szpinakowe są z bananem. Niezliczona ilość placuszków opiera się na bananie. Wszędzie banan, banan i banan. Nagle zaczęło się kombinowanie i poszukiwanie alternatyw. Tak właśnie powstały muffinki amarantusowe. 

Muffinki amarantusowe

Lista składników:

  • 1 małe jabłko
  • 25 g amarantusa ekspandowanego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła orzechowego (z dowolnego rodzaju orzechów)

Sposób przygotowania:

  • Zaczynam od nastawienia piekarnika na 190 stopni. 
  • Następnie do miski wbijam jajko. Dodaję masło orzechowe i dokładnie mieszam składniki. 
  • W kolejnym kroku jabłko kroję w drobną kostkę i dokładam do masy jajecznej. Wsypuję amarantus i mieszam wszystkie składniki aż powstanie gęste ciasto. 
  • Przekładam ciasto do silikonowych foremek na muffinki (nie wymagają papilotek). Ok 1 łyżki ciasta na 1 babeczkę. 
  • Wstawiam do gorącego piekarnika. Muffinki amarantuski piekę ok 15 minut w opcji góra-dół bez termoobiegu. 

Szeroki wybór silikonowych foremek znajdziesz w sklepach online (klik), więc polecam przejrzeć oferty.

ebook z przepisami dla dzieci
muffinki amarantu ski z jabłkami

Podoba Ci się ten przepis? Postaw mi wirtualną kawę ☕️ buycoffee.to/gotujaca.mama 

muffinki amarantu ski z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *